Výsadba stoviek stromov má pomôcť nielen najvzácnejšiemu sokolovi

Tlačová správa Tvrdošovce, 10.3.2015

Organizácia Ochrana dravcov na Slovensku (RPS) pokračuje v aktivitách na záchranu kriticky ohrozeného sokola červenonohého. Kým pred dvoma týždňami v najvýznamnejšej kolónii havranov priniesli odborníci materiál na stavbu hniezd – konáriky a odrezky pre havranov, teraz pokračujú vo výsadbe stromov. Na okraji prestarnutého vetrolamu vysadia 60 stromov, ktoré už o pár rokov budú môcť vtáky využívať na hniezdenie. Veria, že aj vďaka ich pomoci bude havraních hniezd viac a do krajiny sa vráti vzácny sokol červenonohý. Celkovo sa v rámci projektu vysadí 900 stromov na piatich lokalitách západného Slovenska.

„Sokol červenonohý je na Slovensku kriticky ohrozeným druhom, v roku 2014 sme pozorovali len štyri páry, z ktorých zahniezdili napokon iba tri. Kým teraz sa tieto vzácne sokoly pomaly vracajú zo subsaharskej Afriky, kde zimovali, v obci Tvrdošovce a v ďalších lokalitách chystajú odborníci miesto pre ich návrat domov. Keďže si sokol červenonohý nestavia vlastné hniezdo, je odkázaný na hniezda iných druhov. V minulosti, keď ešte na Slovensku hniezdilo niekoľko desiatok párov, využívali predovšetkým stračie hniezda, ale tiež hniezda havranov a vrán", hovorí Lucia Deutschová z RPS.

Ako dopĺňa Roman Slobodník: „Súčasná kolónia havranov v Tvrdošovciach hniezdi v starom topoľovom lesíku, stromy sa tu vekom prirodzene lámu a rozpadávajú. Preto sme sa tu rozhodli vysadiť 60 stromov. Ide o duby, hrušky, topole ale aj javory. Už o pár rokov budú stromy využívať na hniezdenie nielen havrany, ale i mnohé iné druhy vtákov. Tie postavia hniezda pre tie druhy, ktoré to nedokážu. Príroda to má takto múdro premyslené a my jej výsadbou ešte pomôžeme. Pri výsadbe nám príde pomôcť 6 študentov ekológie z Univerzity Konštantína Filozofa v Nitre, s ktorou máme rozvinutú veľmi dobrú spoluprácu na viacerých aktivitách v rámci našej činnosti".

Sokolovi má pomôcť projekt, podporený Európskou komisou, ktorý dravčiari realizujú v spolupráci s maďarskými kolegami, Štátnou ochranou prírody SR a s podporou Ministerstva životného prostredia. Aktivity na ochranu vzácneho sokola červenonohého sa realizujú v rámci projektu LIFE11 NAT/HU/000926 Ochrana sokola červenonohého v Karpatskej kotline, o ktorom nájdete všetky informácie na webovej stránke www.falcoproject.eu.

Projekt bol podporený Európskou úniou v rámci programu LIFE a významnou mierou prispieva k zlepšeniu podmienok kritériových druhov vtákov v územiach siete Natura 2000.


Kontaktné osoby: Roman Slobodník, Ochrana dravcov na Slovensku, 0907 026 107, Táto e-mailová adresa je chránená pred spamovacími robotmi. Na jej zobrazenie potrebujete mať nainštalovaný JavaScript.

  falcoproject logo  life logo  natura2000 logo