Opustené vtáčie mláďatá málokedy potrebujú ľudskú pomoc

Tlačová správa 7.júla 2015

Organizácie Ochrana dravcov na Slovensku (RPS) a Slovenská ornitologická spoločnosť/BirdLife Slovensko reagujú na mnohé podnety občanov súvisiace so snahou pomôcť opusteným mláďatám dravcov a iných operencov, ktoré vyleteli z hniezda. Prebiehajúca hniezdna sezóna znamená pre odborníkov denne desiatky telefonátov od ľudí, ktorí nevedia, ako správne postupovať, keď nájdu zatúlané vtáča. Vo väčšine prípadov pritom paradoxne pomôže neurobiť nič a nechať zatúlané mláďatká tam, kde ich ľudia našli. Ich rodičia sa o nich totiž dokážu najlepšie postarať, štát zabezpečuje predovšetkým záchranu zranených jedincov.

„Mláďatá sa v týchto dňoch učia lietať a často z hniezda povyskakujú predčasne. Občania mláďa nájdu na chodníku, na parapete, na plote a zoberú si ho domov s cieľom pomôcť mu. Ak je však mláďa zdravé a nezranené, najčastejšie ho stačí posadiť čo najbližšie k hniezdu, mimo dosahu psov či mačiek. Mladé vtáky sa určitý čas po predčasnom opustení hniezda zdržujú v jeho okolí, kde ich dokrmujú rodičia. Svojich rodičov privolávajú štebotaním, asi najznámejšie je pískanie mláďat myšiarky ušatej. Je dôležité si uvedomiť, že mnohé vtáky sa prispôsobili životu v mestách, je to pre nich už prirodzené prostredie a schopnosť postarať sa o malé vtáčence sa u nich nevytratila. Zároveň sa na nás obracajú obyvatelia miest s tým, že ich piskot mláďat ruší. Vtáky v mestách plnia veľmi dôležitú funkciu – likvidujú hlodavce a hmyz a pomáhajú tak ľuďom, preto v týchto prípadoch apelujeme, aby krátke obdobie vyvádzania mláďat vydržali", hovorí Lucia Deutschová z RPS.

Aotus Sotnar Ako hovorí Jozef Ridzoň zo SOS/BirdLife: „Denne prijímame desiatky telefonátov aj v našej organizácii, väčšinu z nich riešime upozornením, aby ľudia nechali vypadnuté mláďatá na mieste nájdenia. Avšak mláďatá niektorých druhov vtákov už nie je možné doložiť naspäť do hniezda a ani ho ponechať na mieste nájdenia, lebo rodičia by sa o neho nepostarali, príkladom je dažďovník. Aj preto je potrebné zabezpečiť fungujúci systém záchranných staníc pre živočíchy, ktorý napríklad v Bratislave dlhodobo zlyháva. Kapacity pre zber hendikepovaných živočíchov Štátnej ochrany prírody SR v Malackách a Dunajskej Strede sú naplnené, denne tak u nás končia desiatky hlásení vypadnutých dažďovníkov, drozdov, holubov, belorítiek a iných druhov. Napriek tomu, že Bratislava je najväčšie mesto na Slovensku a takýchto prípadov má najviac, Štátna ochrana prírody má v hlavnom meste na riešenie tejto problematiky vyhradené najslabšie kapacity."

„Štátna ochrana prírody SR (ŠOP SR) zabezpečuje záchranu zranených živočíchov prostredníctvom rehabilitačných a chovných staníc v rámci Slovenska. Najkritickejšia je v súčasnosti situácia v hlavnom meste SR, nakoľko pracovisko v Bratislave ako jediné zo všetkých na západnom Slovensku nemá možnosť dočasného držania hendikepovaných živočíchov. Tento priestor potrebujeme na to, aby sme živočícha umiestnili, kým bude ošetrený veterinárom, prípadne ak je ho potrebné krátky čas dokrmovať a postarať sa pred vypustením do prírody. V rámci projektu LIFE Energia, ktorý podporila Európska únia, sú naplánované investície na novú voliéru, do tej doby apelujeme na občanov, aby zatúlané jedince vtákov nebrali domov a nechali ich rodičov, aby sa o ne postarali ", hovorí Andrej Kovarik zo Štátnej ochrany prírody SR.

Pre viac informácií prosím kontaktujte: Lucia Deutschová, Ochrana dravcov na Slovensku, 0911 219 520, Táto e-mailová adresa je chránená pred spamovacími robotmi. Na jej zobrazenie potrebujete mať nainštalovaný JavaScript. , Jozef Ridzoň, SOS/BirdLife, 0902 222 160, Táto e-mailová adresa je chránená pred spamovacími robotmi. Na jej zobrazenie potrebujete mať nainštalovaný JavaScript., Andrej Kovarik, ŠOP SR – RCOP-BA, 0910 942 266, Táto e-mailová adresa je chránená pred spamovacími robotmi. Na jej zobrazenie potrebujete mať nainštalovaný JavaScript.

Viac informácií o projekte LIFE Energia nájdete na www.lifeenergia.sk.

lifeenergia-sk-550