Výsledky projektu na mapovanie vedení zaujímajú aj zahraničie

Tlačová správa 1.marca 2016, Bratislava Foto Marek Szabo web
Koncom minulého týždňa sa v Banskej Bystrici stretli partneri a spolupracujúce organizácie projektu LIFE Energia. Na stretnutí boli predstavené najnovšie výsledky monitoringu elektrických vedení z hľadiska rizikovosti pre vtáctvo. V rámci projektu sa na nebezpečné časti elektrických vedení budú inštalovať také prvky, ktoré si vtáky včas všimnú a vedenie tak nadletia. Vďaka špeciálnej metodike, ktorú vyvinuli a otestovali odborníci z organizácie Ochrana dravcov na Slovensku, sa podarí odhaliť úseky skutočne nebezpečné pre vtáctvo.


„V rámci projektového územia na západnom a východnom Slovensku už viac ako rok uskutočňujeme monitoring 8 tisíc kilometrov elektrických vedení. Tento rozsah bol vybraný ako potenciálne rizikový a nachádza sa v oblastiach významných pre chránené vtáctvo, nazývaných aj Chránené vtáčie územia. Cieľom monitoringu je určiť, ktoré zo sledovaných úsekov vedení predstavuje skutočné riziko pre vtáctvo z hľadiska nárazov. Získané výsledky sme predstavili vo štvrtok 25. februára v Banskej Bystrici zástupcom všetkých troch distribučných energetických spoločností a prenosovej sústavy na Slovensku. Dve z nich, Západoslovenská distribučná, a.s. a Východoslovenská distribučná, a.s., sú zároveň partnermi projektu LIFE Energia,“ vysvetľuje Lucia Deutschová z organizácie Ochrana dravcov na Slovensku, koordinátorka projektu LIFE Energia.


„Výsledky mapovania prekvapili aj nás. Zdá sa, že nebezpečné je iba jedno percento z celkového množstva vedení. Prvé prvky budú inštalované už na jar. Správnosť postupu určenia rizikových vedení budeme preverovať. Zameriame sa tiež na overenie účinnosti prvkov. O výsledky projektu LIFE Energia sa už teraz intenzívne zaujímajú odborníci zo zahraničia. Ak sa naše postupy ukážu ako správne, budú to jedinečné výsledky a skvelá príležitosť na zviditeľnenie Slovenska,“ hovorí Deutschová.
Slovensko je vo svete žiarivým príkladom výbornej spolupráce všetkých dotknutých strán a aktívnym prístupom k otázkam vzťahu vtáctva a elektrických vedení. Niektorí ľudia si myslia, že zodpovednosť za usmrcovanie vtáctva na elektrických vedeniach, či už po zásahu prúdom pri dosadnutí, alebo po náraze, nesú len energetické spoločnosti. Treba si však uvedomiť, že dnes si už život bez elektriny len sotva dokážeme predstaviť a jej distribúcia do domácností je prispôsobená rastúcim nárokom a vzniku stále nových odberných miest. Ochrana vtáctva pred následkami požiadaviek spoločnosti by preto mohla byť vnímaná aj ako zodpovednosť nás všetkých.

Pre viac informácií prosím kontaktujte: Lucia Deutschová, koordinátorka projektu LIFE Energia, Táto e-mailová adresa je chránená pred spamovacími robotmi. Na jej zobrazenie potrebujete mať nainštalovaný JavaScript., 0911 219 520


Doplňujúce informácie:
Projekt LIFE Energia podporila Európska únia, prostredníctvom programu LIFE. Významným prínosom projektu je zlepšenie stavu prioritných druhov vtákov v trinástich projektových chránených vtáčích územiach, ktoré sú súčasťou siete Natura 2000. Projekt realizujú organizácie Ochrana dravcov na Slovensku, Východoslovenská distribučná, a.s., Západoslovenská distribučná, a.s., Univerzita veterinárskeho lekárstva a farmácie v Košiciach a Štátna ochrana prírody SR, s podporou Ministerstva životného prostredia SR, od septembra 2014 do decembra 2019.Všetky informácie o projekte nájdete na www.lifeenergia.sk a www.facebook.com/lifeenergia.sk.

Foto_Harvancik_raroh_web.jpg Foto_Jozef_Chavko_web.jpg Foto_Marek_Szabo_web.jpg