Tri vzácne haje červené dostali vysielačky

Tlačová správa V Bratislave, 21.júna 2016 Haje Zahorie
Haja červená patrí u nás medzi kriticky ohrozené druhy. Na celom území Slovenska sa vyskytuje iba 10 – 15 hniezdnych párov, a to na Záhorí a na severovýchodnom Slovensku. Aj z tohto dôvodu dostali tri mláďatká haje červenej v týchto dňoch vysielačky, ktoré budú poskytovať aktuálne informácie o mieste ich výskytu.

Úmrtnosť dravcov v prvom roku života je veľmi vysoká, dosahuje až 50-70 percent. Okrem prirodzených negatívnych faktorov na nich číha veľké množstvo nebezpečenstiev, hlavne zo strany človeka – napríklad vo forme vykladania otrávených návnad, čo je protizákonná činnosť. Dve haje zo severovýchodného Slovenska, označené vysielačkami ešte v lete roku 2015, sú stále v poriadku, z čoho sa ornitológovia veľmi tešia.

„Haja červená patrí u nás k najviac ohrozeným druhom vôbec. Z dôvodu nízkej početnosti jej populácie je tento druh veľmi zraniteľný a je ešte málo poznatkov o jej živote. Preto sme sa rozhodli, že označíme mláďatká vysielačkami aj tento rok. Vysielačky nám poskytli českí a rakúski kolegovia v rámci medzinárodnej spolupráce na ochranu tohto druhu. Dve haje na Záhorí sme označili 14.júna a nazvali sme ich Alex a Bony. Jedno mláďatko sme vybavili vysielačkou 15. júna v Ondavskej vrchovine a pomenovali sme ho Ondy. Akcia prebehla za vhodného počasia a bez problémov. V tomto období sú mláďatá na hniezde už dostatočne vyvinuté a rodičia sa k nim rýchlo vrátia,“ hovorí Boris Maderič z Ochrany dravcov na Slovensku.

„Dve mláďatká hají, ktoré sme označili vysielačkami minulý rok, stále žijú. Jedna prezimovala v severovýchodnom Chorvátsku a druhá na veľké prekvapenie ornitológov pri Galante. V apríli si prvá z nich urobila výlet z Chorvátska do blízkosti miesta svojho vyliahnutia v Ondavskej vrchovine a druhá sa zdržiavala v jari na území Maďarska. V súčasnosti sa znovu nachádzajú na lokalitách, kde zimovali. Ďalšie mláďatá už takéto šťastie nemali. Za posledných 7 mesiacov na území Rakúska, Česka a Slovenska zahynulo spolu až 6 hají červených po konzumácií otrávených návnad. Z tohto sa počtu na Slovensku zistila otrava až u 3 jedincov! Všetky prípady stále vyšetruje polícia. Otrávené haje boli nájdené v teréne len vďaka vysielačkám. Ak by tieto dravce vysielačkami vybavené neboli, pravdepodobnosť nálezu je takmer nulová. Práve vykladanie otrávených návnad, napustených veľmi toxickým jedom – najčastejšie prísne zakázaným karbofuránom, predstavuje nielen pre dravce, ale aj pre ostatné živočíchy vrátane domácich zvierat ako aj človeka veľké nebezpečenstvo. Otrávené návnady sú vykladané vo voľnej krajine, ľahko dostupné nielen pre divo žijúce zvieratá, ale aj pre domáce psy, mačky a tiež pre človeka. Preto sa napr. nevinná prechádzka rodiny s deťmi a ich zvieracími miláčikmi v prírode môže skončiť tragicky. Haja červená je živočíšnym druhom, konzumujúcim prevažne zdochliny a má pre človeka nesmierny význam, zároveň je však o to zraniteľnejšia. Je preto veľmi dôležité, aby sa prípady otráv už neopakovali a populácia tohto vzácneho a ohrozeného dravca dostala šancu na prežitie,“ uzatvára Maderič.

Ochranu haje červenej na západnom Slovensku podoporuje Západoslovenská energetika, a.s. v rámci programu 3D od ZSE - Dávame Domov Dravcom. Viac o programe: www.dravce.sk/3D.

Pre viac informácií prosím kontaktujte: Boris Maderič, Ochrana dravcov na Slovensku, 0904 260 301, Táto e-mailová adresa je chránená pred spamovacími robotmi. Na jej zobrazenie potrebujete mať nainštalovaný JavaScript.

Video hají zo Záhoria:

Strih: Marek Brinzík ml.

Doplňujúce informácie:

Haja červená je nezameniteľný druh dravca. Na prvý pohľad nás upúta výrazným hrdzavo-červeným sfarbením a dlhým, hlboko vykrojeným chvostom. V rozpätí dosahuje až 170 cm, čiže je väčšia ako náš najbežnejší dravec, myšiak hôrny.

Do polovice 20. storočia bola haja červená u nás pravidelne sa vyskytujúcim druhom. Potom však vplyvom zmien v krajine, zvýšenej chemizácie, priamym prenasledovaním a ďalších negatívnych faktorov jej stavy výrazne poklesli. Patrí medzi najohrozenejšie dravce u nás. V minulosti sa výraznou mierou na znížení počtu hají podieľalo trávenie, ktoré žiaľ pretrváva aj v súčasnosti a spolu s neusmernenou lesohospodárskou činnosťou je najvážnejšou hrozbou pre populáciu tohto vzácneho vtáčieho druhu. Pri hospodárskej činnosti v našich lesoch dochádza k významnému poškodzovaniu jej hniezdnych biotopov, k vyrušovaniu počas reprodukčného obdobia, kedy rodičia opustia hniezdo s násadou alebo malými mláďatami. Často dochádza aj priamo k výrubu hniezdneho stromu. Hniezda hají, ktoré ornitológovia poznajú, sú preto počas hniezdneho obdobia pravidelne kontrolované a v ich okolí sa vyhlasujú ochranné zóny.

Haja_vychod_c1.jpg Haja_vychod_c2.jpg Haje_Zahorie.jpg