„Zábavná pyrotechnika“ nie je zábavná pre zvieratá

Tlačová správa Bratislava, 29. decembra 2016 ohnostroj
Ľudia vo svojich domácnostiach alebo na dvoroch chovajú psy, mačky, papagáje, poštové holuby, škrečky a mnoho iných druhov. Pre všetky tieto zvieratá sú každoročné explózie, spojené s oslavami príchodu nového roka, veľkým stresom a záťažou. Trpia aj živočíchy vo voľnej prírode. V minulosti sa objavilo niekoľko prípadov, kedy pri používaní pyrotechniky došlo k úhynu vtáctva - niekedy sa jednalo aj o kŕdeľ desiatok či dokonca stoviek jedincov. Odborníci z organizácie Ochrana dravcov na Slovensku preto vytvorili pravidlá, aby ľudia mohli oslavovať koniec roka ohľaduplne, aj voči zvieratám.

„Pre vtáky sú nepretržité výbuchy pyrotechniky, sprevádzané svetelnými efektmi, doslova šokom. Ak vezmeme do úvahy, že napríklad sovy, ktoré bežne žijú v mestskom prostredí, alebo aj naši miláčikovia – psy a mačky, majú mnohonásobne citlivejší sluch, tak hluk výbuchov je pre nich obrovským extrémom, ktorý nedokážu nijako zvládnuť,“ hovorí Jozef Chavko z Ochrany dravcov na Slovensku.


„Najviac pyrotechniky sa používa za šera alebo v noci, kedy už vtáky zanocovali (s výnimkou sov), čím je vplyv ešte rušivejší a nepríjemnejší. V tme sa rozospaté vtáky (napríklad sýkorky, brhlíky, kôrovníky) orientujú ťažšie. Následné nočné prelety môžu spôsobiť zbytočnú stratu tukových, ako aj energetických zásob, nazbieraných počas krátkeho zimného dňa, čo môže byť pre zimujúce vtáctvo nebezpečné. Väčšiu štúdiu robili švajčiarski ornitológovia na Ženevskom a Bodamskom jazere, kde sa zameriavali na vplyv silvestrovského ohňostroja na vodné vtáctvo. Odborníci potvrdili pokles vtáctva medzi 31.decembrom a 1.januárom na približne polovicu. Vtáctvo mohutne opúšťalo hlučné miesta a hľadalo kľudnejšie územia, pričom odlet z rušivých miest bol masívny – v priebehu niekoľkých minút opustilo lokalitu až 4 000 vtákov. Je teda zrejmé, že kým sa niektorí ľudia pri hlučných a svetelných efektoch zabávajú, vtáctvo a iné živočíchy trpia,“ vysvetľuje Roman Slobodník.


Pre milovníkov prírody odporúčame dodržiavať niekoľko pravidiel, ktoré môžu pomôcť predísť zbytočným úmrtiam, zraneniam, či stresovaniu vtáctva,“ uzatvára Jozef Chavko:

1. Namiesto hlučných delobuchov a ohromujúcich svetelných efektov zvoľte napríklad prskavky, alebo sviečky. Eliminujete tak nielen hluk, ale tiež nepríjemné zostatkové toxické látky v prostredí.
2. Ak sa pyrotechniky neviete vzdať, vyberte si takú, ktorá má len malý dosah – čo sa týka hlučnosti aj svetelných efektov.
3. Nepoužívajte pyrotechniku v blízkosti lokalít, kde sa môže ukrývať vtáctvo, alebo iné zvieratá – vyhýbajte sa porastom stromov či kríkov, vodným plochám, parkom, cintorínom, záhradám a ďalším miestam, ktoré živočíchy s obľubou využívajú na odpočinok. Ak vtáctvo či iné zvieratá nevidíte, neznamená to, že tam nie sú.
4. Pred použitím pyrotechniky odstráňte aspoň 1 deň predtým (resp. čo najskôr) všetky kŕmidlá a iné lákadlá pre vtáctvo. Ak nie je možné ich odstrániť, zakryte ich tak, aby neboli pre vtáctvo zaujímavé.
5. Pozorne dodržiavajte pokyny – návod na použitie pyrotechniky, ktorú sa chystáte použiť. Tieto pokyny často obsahujú aj zásady pre ochranu domácich zvierat a voľne žijúcich živočíchov.
6. Vždy odstráňte všetok svoj odpad vzniknutý použitím pyrotechniky.

 

Pre viac informácií prosím kontaktujte: Jozef Chavko, Táto e-mailová adresa je chránená pred spamovacími robotmi. Na jej zobrazenie potrebujete mať nainštalovaný JavaScript., 0903 768 394, Roman Slobodník, Táto e-mailová adresa je chránená pred spamovacími robotmi. Na jej zobrazenie potrebujete mať nainštalovaný JavaScript., 0907 026 107

Silvester 2.jpg brhlik.jpg ohnostroj.jpg

sykorka.jpg