Výstava "Sedím na vedení a je mi dobre" bude v Bratislave do konca októbra

Tlačová správa V Bratislave 13.októbra 2016 Vystava web

Unikátna výstava projektu LIFE Energia s názvom „Sedím na vedení a je mi dobre“ bude pre verejnosť v Bratislave prístupná až do konca októbra. Expozícia originálnym spôsobom znázorňuje dôsledky používania elektriny na vtáctvo a riešenia týchto aspektov. Zaujímavosťou je, že ľudia sa môžu posadiť na elektrické vedenie a urobiť si fotku s letiacim dravcom. Výstava sa koná pod záštitou Ministerstva životného prostredia SR a od 18. októbra ju uvidíte v jednom z bratislavských obchodných centier.

„Zažiť pocit, aký majú vtáky, keď sedia na elektrickom vedení a odfotiť sa pritom umožňuje výstava „Sedím na vedení a je mi dobre“. V informačnej časti zaujímavým spôsobom poukazujeme na problém nárazov vtákov do elektrických vedení a prinášame riešenie – osadenie špeciálnych prvkov tak, aby si vtáky vedenie včas všimli a nadleteli ho. Dnes je pre nás elektrina už úplnou samozrejmosťou, avšak kompletná elektrifikácia obcí na Slovensku bola zabezpečená nedávno - v druhej polovici 20. storočia. Vtáctvo sa nedokázalo tejto výraznej zmene prispôsobiť a hynulo po náraze do drôtov a po dosadnutí na nebezpečné konštrukcie v dôsledku zásahu prúdom. Na Slovensku máme veľké šťastie v podobe mimoriadne dobrej spolupráce a zodpovedného prístupu všetkých energetických spoločností. Od 90-tych rokov 20. storočia sa inštalujú prvky, ktoré vtáctvo ochránia,“ informuje Lucia Deutschová z organizácie Ochrana dravcov na Slovensku (RPS).


„V najväčšom projekte svojho druhu, v projekte LIFE Energia, sme zmapovali sme 7 tisíc kilometrov vedení v 13 projektových Chránených vtáčích územiach. Na tie najviac rizikové umiestnia spoločnosti Západoslovenská distribučná, a.s. a Východoslovenská distribučná, a.s. spolu viac ako 8 tisíc špeciálnych prvkov. Vďaka nim budú drôty pre vtáky viditeľné a bezpečne ich nadletia. Zachránime viac ako 600 vtákov každý rok, ich spoločenská hodnota je 1,5 milióna eur. Chceme, aby si ľudia uvedomili rozsah problému, aby sa dozvedeli o zodpovednosti našich energetických spoločností a prispeli k riešeniam. Každý z nás môže prispieť k ochrane vtáctva napríklad aj minimalizáciou spotreby elektrickej energie. Menej drôtov v krajine znamená menej prekážok a bezpečnejšie prostredie pre vtáctvo. Aj o tom je výstava Sedím na vedení a je mi dobre,“ vysvetľuje Deutschová.


V átriu hlavnej budovy MŽP SR na Námestí Ľudovíta Štúra 1 v Bratislave bude výstava do 17. októbra. Verejnosť ju môže navštíviť počas pracovných dní v čase od 10:00 do 15:00. Potom sa presunie do Hlavnej rotundy nákupného centra Polus. „Rozhodli sme sa podporiť túto unikátnu výstavu poskytnutím priestoru na jej inštaláciu. Chceme prispieť k tomu, aby čo najviac ľudí malo možnosť výstavu vidieť, zažiť a dozvedieť sa množstvo zaujímavých informácií. Výstava bude prístupná počas otváracích hodín centra od 18. do 31. októbra. Veríme, že takto prispejeme k ochrane životného prostredia a hlavne k šíreniu povedomia o tejto problematike medzi verejnosťou,“ vysvetľuje Martina Kolláriková, marketingová manažérka Polus City Center.

Doplňujúce informácie:

• Sieť elektrických vedení má na Slovensku dĺžku 35 tisíc kilometrov. Je to asi vzdialenosť cesty z Bratislavy na južný pól a naspäť.
• Projekt LIFE Energia podporila Európska únia prostredníctvom programu LIFE. Významným prínosom projektu je zlepšenie stavu prioritných druhov vtákov v trinástich projektových chránených vtáčích územiach, ktoré sú súčasťou siete Natura 2000. Projekt realizujú od septembra 2014 do decembra 2019 organizácie Ochrana dravcov na Slovensku, Východoslovenská distribučná, a.s., Západoslovenská distribučná, a.s., Univerzita veterinárskeho lekárstva a farmácie v Košiciach a rezortná organizácia MŽP SR Štátna ochrana prírody SR. Všetky informácie o projekte nájdete na www.lifeenergia.sk a www.facebook.com/lifeenergia.sk.