Vtáčia Akadémia láka ľudí do Piešťan

Tlačová správa Bratislava, 29.6.2017 DSCF6469
Počas letných prázdnin je v Piešťanoch pripravená zaujímavá atrakcia. V priestoroch Elektrárne Piešťany sa v utorok 4. júla bude konať vernisáž výstavy „Sedím na vedení a je mi dobre“. Ľudia sa môžu odfotiť na skutočnom elektrickom vedení s dravcom či bocianom v pozadí. Pripravené sú prednášky odborníkov, rady a tipy ohľadom operencov, premietanie filmov. Akcie venované vtáctvu budú pokračovať celé leto.

 

 

„Putovnú výstavu projektu LIFE Energia s názvom „Sedím na vedení a je mi dobre“ videlo v rôznych slovenských mestách už viac ako 150 tisíc ľudí. Informácie sú sprostredkované formou zážitku – fotografie na skutočnom elektrickom vedení, ako i dômyselným, komiksovým spracovaním. Hlavnou myšlienkou výstavy je zodpovednosť, ktorú prejavujú energetické spoločnosti a environmentálne organizácie tým, že sa zaujímajú nielen o dopad používania elektriny na vtáctvo, ale tieto dôsledky i riešia. Slovensko je pozitívnym príkladom pre mnohé iné krajiny, kde je spolupráca súkromných energetických spoločností a ochranárov iba v plienkach. My tieto otázky spolu riešime viac než štvrť storočie,“ hovorí Lucia Deutschová, manažérka projektu LIFE Energia.

 

„Elektráreň Piešťany ponúka veľkolepý priestor, zmestí sa sem i takáto rozmerná výstava. Na slávnostné otvorenie pozývame ľudí v utorok, 4. júla, od 17:00 hod. Ako sprievodné podujatie výstavy sme pripravili letnú Vtáčiu Akadémiu. Návštevníkov čakajú počas vernisáže prednášky, filmy a workshopy na rôzne témy; aké vtáky žijú v našom okolí, čo robiť keď, nejakého nájdeme, prečo a ako sa vtáky krúžkujú, ako im pomôcť v mestách a podobne. Tešiť sa môžete na ukážku pomôcok, bez ktorých sa ornitológovia nezaobídu, predvedieme i prvky na ochranu vtáctva na elektrických vedeniach. Sprievodný program bude v lete pokračovať dvoma komentovanými prehliadkami výstavy, článkami venovanými ochrane vtáctva či súťažou o zaujímavé ceny,“ hovorí projektová manažérka Elektrárne Piešťany, Blanka Berkyová.

 

„Skupinu ZSE zastupuje v projekte LIFE Energia Západoslovenská distribučná, a.s. Zabezpečujeme inštaláciu prvkov na tie úseky vedení, ktoré sa pri kontrolách ukázali byť najviac nebezpečné pre vtáky a dochádzalo tu ku kolíziám. Na západnom Slovensku do vedení narážajú predovšetkým labute, príčinou je ich veľká hmotnosť a zhoršená schopnosť vyhnúť sa prekážke v dostatočnom predstihu,“ informuje Michaela Dobošová, hovorkyňa ZSE.

 

Pre viac informácií o letnej Vtáčej Akadémii kliknite tu.

Fotogalériu z výstavy v Košiciach si môžete pozrieť tu.

 

Doplňujúce informácie:
Projekt LIFE Energia podporila Európska únia prostredníctvom programu LIFE. Významným prínosom projektu je zlepšenie stavu prioritných druhov vtákov v trinástich projektových chránených vtáčích územiach, ktoré sú súčasťou siete Natura 2000. Projekt realizujú od septembra 2014 do decembra 2019 organizácie Ochrana dravcov na Slovensku, Východoslovenská distribučná, a.s., Západoslovenská distribučná, a.s., Univerzita veterinárskeho lekárstva a farmácie v Košiciach a rezortná organizácia MŽP SR Štátna ochrana prírody SR.

Celkovo sa vďaka projektu LIFE Energia podarí zachrániť v 13 projektových Chránených vtáčích územiach až 600 vtákov v spoločenskej hodnote viac ako 1,5 milióna eur a to každý rok.