Prvá verejná diskusia o ochrane vtáctva na elektrickom vedení bude v Košiciach

Tlačová správa Bratislava, 22. júna 2017 DSCF6483
V pondelok 26. júna sa vo Východoslovenskom múzeu v Košiciach uskutoční úplne prvá verejná diskusia, týkajúca sa aktivít, zameraných na predchádzanie a elimináciu negatívneho vplyvu elektrických vedení na vtáctvo. Moderované podujatie je sprievodnou akciou nezvyčajnej výstavy s názvom „Sedím na vedení a je mi dobre“, ktorú si návštevníci môžu v múzeu pozrieť do konca júna. Ľudia môžu svoje otázky odborníkom položiť vopred, alebo priamo na akcii.

 

 

„Diskusia s názvom „Vták na drôte? Prečo nie, keď je to bezpečné?“ sa koná 26. júna od 16:00 hod. vo Východoslovenskom múzeu v Košiciach. Jej cieľom je priblížiť verejnosti dôsledky používania elektriny na krajinu a obzvlášť na vtáky, ako aj riešenia, ktoré prináša spolupráca energetických spoločností a environmentálnych organizácií. Podujatím chceme podporiť záujem ľudí o životné prostredie, ako i návštevnosť putovnej výstavy projektu LIFE Energia s názvom „Sedím na vedení a je mi dobre“. Doposiaľ zaujala viac než 100 tisíc návštevníkov nákupných centier či múzeí, v metropole východu je možné ju vidieť do konca júna. Košice sú zároveň jediným miestom na východnom Slovensku, kde sa dá výstava vidieť. Výnimočnosťou je možnosť dotýkať sa rôznych prvkov na ochranu vtáctva, ba dokonca sadnúť si na skutočné elektrické vedenie. Vďaka špeciálnej fotostene si spravíte fotku na drôte, s letiacim dravcom či bocianom v pozadí,“ približuje výstavu Lucia Deutschová z Ochrany dravcov na Slovensku.

 

„Strety vtákov s elektrickými vedeniami končia často tragicky. Obetiam je však často možné pomôcť. Odbornú starostlivosť poskytujú v rámci projektu LIFE Energia rehabilitačné stanice Štátnej ochrany prírody SR a zariadenia Univerzity veterinárskeho lekárstva a farmácie v Košiciach. Vďaka rekonštrukcii zariadenia v Rozhanovciach má Univerzita nové kapacity pre vtáčích pacientov. S prípadmi nárazov do rôznych prekážok sa stretávame pomerne často, vyžadujú včasný odborný zásah a dostatočnú rehabilitáciu,“ povedal Ladislav Molnár z Univerzity veterinárskeho lekárstva a farmácie v Košiciach.

 

„Východoslovenská distribučná, a.s. je jedným z partnerov projektu LIFE Energia. Dlhodobo realizujeme také opatrenia, aby sme vytvorili bezpečné podmienky pre vtáky, teda aby nedochádzalo k ich úhynom na našich zariadeniach. V rámci projektu je kladený dôraz na ochranu vtáctva pred nárazmi do drôtov elektrických vedení. Vďaka monitoringu a špeciálnej metodike, ktorej vytvorenie sme iniciovali, teraz vieme určiť najviac rizikové úseky a tie sú teraz priorita,“ hovorí Andrea Danihelová z Východoslovenskej distribučnej, a.s.

 

Diskusia je určená širokej verejnosti, otázky môžu ľudia posielať vopred, prostredníctvom FORMULÁRA a vyhrať tak zaujímavú cenu. „Pýtať sa môžete aj priamo na akcii, zodpovieme všetko, čo sa týka aktivít projektu a iných činností z oblasti ochrany prírody. Diskutovať bude Jozef Tóth z Východoslovenskej distribučnej, a.s., Ladislav Molnár z Univerzity veterinárskeho lekárstva a farmácie v Košiciach a Denisa Lőbbová z Ochrany dravcov na Slovensku. Akciu moderuje Tatiana Šujetová,“ uzatvára Deutschová.


Doplňujúce informácie:
Projekt LIFE Energia podporila Európska únia prostredníctvom programu LIFE. Významným prínosom projektu je zlepšenie stavu prioritných druhov vtákov v trinástich projektových chránených vtáčích územiach, ktoré sú súčasťou siete Natura 2000. Projekt realizujú od septembra 2014 do decembra 2019 organizácie Ochrana dravcov na Slovensku, Východoslovenská distribučná, a.s., Západoslovenská distribučná, a.s., Univerzita veterinárskeho lekárstva a farmácie v Košiciach a rezortná organizácia MŽP SR Štátna ochrana prírody SR.