Orlica Zora z východného Slovenska navštívila 4 štáty

Tlačová správa Bratislava, 3. októbra 2017 mlada Ahel2
V lete tohto roku umiestnili slovenskí ornitológovia na šesť mláďat orlov kráľovských vysielačky. Ide o jednu z aktivít medzinárodného projektu LIFE Pannon Eagle, zameraného na ochranu orlov pred nelegálnymi aktivitami. Už v prvých mesiacoch sa podarilo získať unikátne informácie – orlica Zora , z hniezda na východnom Slovensku, navštívila doposiaľ štyri krajiny a dokázala za jediný deň preletieť 200 km.

 

 

„Orol kráľovský patrí medzi zriedkavé druhy, na Slovensku hniezdi okolo 60 párov. Je kráľom nížin, na rozdiel napríklad od orla skalného. Rozpätie krídel, presahujúce 2 metre, budí dojem majestátnosti a vznešenosti. Ako všetky ostatné dravé vtáky, i orol je pre človeka nesmierne užitočný, pretože sa živí aj uhynutými zvieratami. Práve v dôsledku ľudských aktivít však orly vo viacerých častiach nížin Slovenska nemajú kde hniezdiť, trpia nedostatkom potravy a stávajú sa obeťami nezákonných aktivít. Tie sú dokonca zodpovedné za viac než polovicu všetkých známych prípadov úhynov orla kráľovského u nás,“ vysvetľuje Štefan Danko, čestný predseda Ochrany dravcov na Slovensku.

 

„Jednou z aktivít projektu LIFE Pannon Eagle je monitorovanie mladých orlov v prvých rokoch ich života. Neskúsené mláďatá sú ohrozené mnohými faktormi, najčastejšie nezákonnými otravami, odstrelom alebo úhynmi na cestných komunikáciách. Kým mladý orol dospeje a začne hniezdiť, ubehne 3 až 5 rokov. Každý uhynutý jedinec je stratou pre celú populáciu. Na Slovensku sme preto v tomto roku označili 6 mláďat GPS vysielačkou, spĺňajúcou prísne parametre. Má rozmery ako ľudský palec a váži menej než 1 percento hmotnosti mláďaťa. Na chrbát sa pripevní popruhmi tak, aby neprekážala pri lietaní a lovení koristi. Vďaka získaným údajom vieme, kde mláďatá lietajú a hlavne, či sú v poriadku. Ak signál „zamrzne“ na jednom mieste, vyrazíme na kontrolu. Takto máme možnosť včas pomôcť,“ hovorí Ervín Hrtan z Ochrany dravcov na Slovensku.

 

„Informácie z GPS vysielačiek priniesli zaujímavé údaje už v prvých mesiacoch. Príjemne nás prekvapila samička z východu, ktorej sme dali meno Zora. Navštívila už 4 štáty. Najprv zaletela na juh Poľska, odkiaľ sa po pár dňoch vrátila. Následne za jediný deň preletela cez 200 km - z okolia Rožňavy, cez podhorie Nízkych Tatier, Prievidzskú kotlinu, až do okolia Piešťan. V ďalšie dni navštívila Zora Rakúsko, odtiaľ sa išla pozrieť do Maďarska a napokon preletela do Českej republiky. Včera sa nachádzala v Rakúsku pri brehu Dunaja neďaleko Viedne. Tieto údaje jasne dokazujú, že príroda nepozná štátne hranice a efektívnu ochranu druhu môžeme docieliť iba aktívnou medzinárodnou spoluprácou,“ uzatvára Hrtan.

 

Pre ďalšie informácie kontaktujte: Ervín Hrtan, 0915 963 847, Tomáš Veselovský, 0905 279 862, Táto e-mailová adresa je chránená pred spamovacími robotmi. Na jej zobrazenie potrebujete mať nainštalovaný JavaScript.

 

Doplňujúce informácie:
Ochrana dravcov na Slovensku realizuje projekt LIFE15 NAT/HU/000902 Pannon Eagle, do ktorého je spolu zapojených 5 krajín a finančne ho podporila aj Európska únia z programu LIFE. Našim cieľom je ochrana orla kráľovského a ďalších druhov vtákov pred nelegálnymi aktivitami, ktoré majú za následok ich usmrtenie, alebo zranenie. Ide o vážny problém, ktorý ohrozuje nielen životy vtákov, ale aj ľudí. Pri nelegálnych činnostiach sú totiž často používané nebezpečné prostriedky, ohrozujúce v prírode zdravie ľudí a ich domácich miláčikov. 

Orol_kralovsky_Landsfeld.jpg Orol_osadzanie_vysielacky.jpg Zora.jpg

Zora_2.jpg mlada_Ahel2.jpg