Pri Bratislave zimujú tisícky vtákov, cez víkend vám ich ukážu odborníci

Tlačová správa Bratislava, 29. novembra 2017 Labut velka Harvancik
Slovensko je migračnou križovatkou mnohých druhov vtákov, ktoré letia prevažne zo severnej a severovýchodnej Európy do teplejších oblastí. Naše územie je pre ne buď iba zastávkou pred pokračovaním do iného miesta, alebo sa tu zdržia celú zimu. Druhy viazané na vodné prostredie s obľubou využívajú Hrušovskú zdrž pri Bratislave, v prípade niektorých ide dokonca o najväčšie zimovisko v strednej Európe. Už 2. decembra si ľudia môžu vtáctvo pozrieť s odborníkmi.

 

 

Organizácia Ochrana dravcov na Slovensku, v spolupráci so Západoslovenskou energetikou, a.s., pripravili pre ľudí akciu – pozorovanie vtáctva na Hrušovskej zdrži s ornitológmi. Uskutoční sa v sobotu, 2. decembra, medzi 9:30 a 11:30 hod., je potrebné prísť k tamojšej rozhľadni. Akcia je bezplatná, vhodná pre rodiny s deťmi. Stačí si priniesť teplé oblečenie a ďalekohľad, tie sa budú dať v prípade potreby aj zapožičať. Lokalita je súčasťou Chráneného vtáčieho územia Dunajské luhy.

 

„Migrácia má určitý priebeh, vtáky zo severných oblastí k nám prilietajú postupne. Vzhľadom na aktuálne, pomerne teplé počasie, sú ešte vtáky viac rozptýlené. Ochladenie, ktoré očakávame v najbližších dňoch, môže mať za následok obmedzenie prístupu k potrave. Vďaka svojej veľkosti ponúka Hrušovská zdrž vtákom dostatok dostupných potravných zdrojov aj v mrazivých dňoch. Zamŕza len zriedkavo. Preto sa sem bude presúvať stále viac vtáctva, ich počty budú rásť,“ vysvetľuje Roman Slobodník z Ochrany dravcov na Slovensku.

 

„Počas uplynulého víkendu sme priamo z veže pozorovali niekoľko väčších i menších kŕdľov divých husí, celkovo tu bolo približne tisíc jedincov. Pred rozhľadňou sa nádherne odprezentovali kačice divé, chochlačky vrkočaté aj sivé, potápky chochlaté, potápky malé, labute, lysky, kormorány veľké, hlaholky severské, volavky popolavé, čajky viacerých druhov, a nádherný párik potápača veľkého,“ povedal Marek Brinzík zo spoločnosti Ochrana dravcov na Slovensku, ktorý bude cez víkend jedným zo sprievodcov.

 

„Ak budeme mať šťastie, môžu sa vyskytnúť i mimoriadne zaujímavé druhy ako turpan tmavý či ľadovka dlhochvostá. Krásne divadlo predviedli dva orliaky morské. Je to náš najväčší dravec, obľubuje vodné prostredie. Oba orliaky odpočívali na štrkových ostrovoch a preletovali ponad hlavný tok Dunaja. V okolí zdrže je možné ich pozorovať často, v prípade ochladenia šanca na takýto zážitok rastie,“ uzatvára Brinzík.

 

Pre kompletné informácie o exkurzii kliknite sem.
Online mapu aj s vyznačením miesta na parkovanie nájdete tu.

MHD: autobus č. 91, zastávka Čunovo - kostol (ďalej viď mapu). 

Hus_diva_Chavko.jpg Kormoran_maly_Vojto_Szucs.jpg Labut_velka_Harvancik.jpg

orliak_E_Hrtan.jpg