Sysle sa prebúdzajú, pomáhajú im jablkami a slnečnicou

Sysle sa prebúdzajú, pomáhajú im jablkami a slnečnicou

 

Minulý rok nazvali odborníci aj syslí – týmto nádherným hlodavcom sa vďaka dobrému počasiu a pomoci ľudí veľmi darilo. Na spánok sa vďaka teplým jesenným dňom uložili až v októbri. Spia pravým zimným spánkom – prebúdzajú sa, až keď sa začne otepľovať zem. Tá v našich podmienkach premŕza aj do hĺbky 80 cm, syslie nory sa nachádzajú hlbšie. Na ich prezimovanie je kľúčové, aby sa pred tým dobre vykŕmili a po zobudení, keď sú vyčerpané, našli dostatok jedla.

 

„Prvého prebudeného sysľa v tomto roku som pozoroval 26. februára na lokalite Biele Vody na Muráni. V Tisovci to bolo až 7. marca. Postupne sa prebúdzajú sysle na ďalších lokalitách. Keďže chladné počasie pretrváva, niektoré ešte spia. V minulosti bežné a početné zviera je dnes vzácne a do centra pozornosti ochranárov sa dostalo nielen kvôli svojmu peknému vzhľadu. Je veľmi dobrým „manažérom“ – vďaka jeho norám sa v krajine zadrží voda a predchádza sa tak záplavám. Prehrabávaním vytvára podmienky pre konkurenčne slabšie rastliny, syslie lúky sú tak druhovo pestrejšie. V neposlednom rade je korisťou dravcov – napríklad vzácnych druhov, akým je orol kráľovský alebo sokol rároh,“ hovorí Ervín Hapl z Ochrany dravcov na Slovensku.

 

„Hrhov a Gemerská Hôrka sú územia v Slovenskom krase, kde sme s pomocou projektu LIFE Energia prišli doslova v poslednej chvíli. V roku 2015 sa vyskytovalo na prvej lokalite 75 jedincov, na druhej menovanej iba 16. Odvtedy obnovujeme plochy, kde sa môžu sysle rozširovať – okrem pravidelného kosenia sme odstránili aj nálety stromov a kríkov. Veľmi im pomohlo aj prikrmovanie slnečnicou a jablkami, takéto opatrenie umožní počas zimovania prežiť vyššiemu počtu sysľov a zároveň podporí väčší počet mláďat u samíc. V Gemerskej Hôrke sa uložilo na spánok 100 a na Hrhove 500 sysľov. Postupne sa prebúdzajú, aj túto jar ich už očakáva nádielka zdravých dobrôt. Sysle si po zobudení vyhĺbia novú noru – podľa ich počtu vieme odhadnúť, koľko z nich zimu prežilo. Presnejšie čísla budeme vedieť asi v polke apríla,“ uzatvára Hapl.

 

Doplňujúce informácie:

 

Sokol_raroh_so_syslom_Jozef_Chavko.jpg Sysel_pasienkovy_Lucia_Deutschova_web.jpg Sysel_sjablkom_2_Lucia_Deutschova.jpg

Sysel_vnore_Lucia_Deutschova.jpg