Sovy hniezdia v obciach, ich pískanie prekáža ľuďom

Sovy hniezdia v obciach, ich pískanie prekáža ľuďom

 

Aktuálny rok doprial sovám dostatok potravy malých hlodavcov, ako sú hraboše. Preto začali hniezdiť skôr a majú viac mláďat. Najčastejšou sovou, hniezdiacou v obciach, je myšiarka ušatá. Jej mláďatá upozorňujú na seba pískaním, aby ich dospelý pár nakŕmil, keď sa ocitnú mimo hniezda. Tieto hlasové prejavy prekážajú niektorým ľuďom.


“Rýchly nástup jari a gradácia hraboša spôsobili, že skôr začali hniezdiť sovy i niektoré dravce, či už sa jedná o druhy poľnohospodárskej krajiny, alebo lesných biotopov. Vďaka dostatku potravy môžu vychovať viac mláďat, situáciu im komplikuje ochladenie. Zaznamenali sme napríklad nezvyčajne skoré vyletenie mláďat z viacerých hniezd sokola myšiara vo voľnej krajine. Cez víkend sme skontrolovali 14 búdok, z piatich sú už mláďatá vonku. Hniezdenie druhu na sídliskách ešte pokračuje,“ informuje Roman Slobodník z Ochrany dravcov na Slovensku.


„V blízkosti ľudí hniezdi pravidelne i sova myšiarka ušatá. Vyberá si hniezda postavené vranou či strakou, vlastné si postaviť nevie. Prvé dni po opustení hniezda ešte malé sovy nedokážu dobre lietať a nie sú samostatné, posedávajú na okolitých konároch. Pískaním upozorňujú dospelý pár, že chcú byť nakŕmené. Mláďatá myšiarky ušatej zvyčajne opúšťajú hniezdo po 3 - 4 týždňoch a pohybujú sa vo vetvách stromov v okolí hniezda. Vzletnosť dosahujú vo veku 6 týždňov a postupne sa učia hľadať si potravu samé,“ informuje Lucia Deutschová z Ochrany dravcov na Slovensku.

 

„Dostávame viaceré výzvy od niekedy nahnevaných ľudí, ktorým pískanie prekáža, dokonca natoľko, že kvôli nemu nemôžu spať, učiť sa, či sústrediť na iné povinnosti. Obracajú sa na nás so žiadosťou, aby sme sovy premiestnili. Toto riešenie je však vylúčené, podobne, ako keď u susedov plače dieťa. Je možné napríklad použiť chrániče sluchu z lekárne. Prosíme ľudí o zhovievavosť a aby počkali, kým budú sovy samostatné, vtedy pískanie prestane. Odmenou bude pohľad na šťastnú soviu rodinku. Ide o zákonom chránený druh, kedy je bez špeciálnej výnimky zakázaná manipulácia a dokonca i vyrušovanie. Vopred ďakujeme všetkým, ktorí myšiarky vo svojom okolí nechajú pokojne hniezdiť,“ uzatvára Deutschová.

Doplňujúce informácie:
• Viac informácií o druhoch hniezdiacich v blízkosti ľudí a o tom, čo robiť napríklad aj pri náleze živočícha, je k dispozícii na web stránke www.dravce.sk/prvapomoc.
• Vydali sme aj špeciálny plagát, venovaný druhom žijúcim v blízkosti ľudí, ktorí ľudia získajú zdarma na našej adrese v Bratislave a v elektronickej podobe tu.
• Búdky pre dravce a sovy podporuje Západoslovenská energetika, a.s. v rámci programu 3D od ZSE – Dávame Domov Dravcom.
• Pomôcť ornitológom pri výskume sokola myšiara a eventuálne záchrane opustených mláďat môžu ľudia tak, že nahlásia hniezdo vo svojom okolí cez www.dravce.sk/postolka.

 

Krátke videá na tieto témy:
https://www.youtube.com/watch?v=UeDiRFCLArM 
https://www.youtube.com/watch?v=emjxGPizrhk 
https://www.youtube.com/watch?v=rN5b4cSZlmM
https://www.youtube.com/watch?v=UKjdWaxQres

 

Mysiarka_usata_Tomas_Veselovsky.jpg Sokol_mysiar_mlada_Jana_Krajmerova.jpg Zbytocne_odnesena_mysiarka2.jpg

mysiarka_usata_foto_web.jpg mysiarka_usata_foto_www.dravce.sk.jpg mysiarky_v_hniezde_Lucia_Deutschova.jpg