Bezpečnejšie elektrické vedenia pozdĺž Dunaja zachránia tisíce vtákov

Bezpečnejšie elektrické vedenia pozdĺž Dunaja zachránia tisíce vtákov

Vzhľadom na súčasnú klimatickú a environmentálnu krízu sa potreba ochrany voľne žijúcich živočíchov na našej planéte stala dôležitejšou ako kedykoľvek predtým. Medzi najväčšie hrozby pre voľne žijúce vtáctvo patria zásahy elektrickým prúdom a nárazy do elektrických vedení. Práve na tieto rizikové faktory je zameraný projekt LIFE Danube Free Sky, ktorý predstavuje jedinečný príklad širokej medzinárodnej spolupráce pozdĺž jedného z najdôležitejších migračných koridorov, miesta odpočinku i zimovania mnohých druhov vtákov v Európe - rieky Dunaj. Projekt sa oficiálne začal 1. septembra 2020 a v rámci programu LIFE ho finančne podporila Európska únia.

Počas 5 rokov realizácie projektu bude 15 partnerských organizácií zo 7 krajín intenzívne spolupracovať pri zavádzaní najúčinnejších riešení. Po tomto období sa zvýši viditeľnosť viac ako 245 kilometrov najviac rizikových elektrických vedení. Okrem toho bude v rámci projektového územia zvýšená bezpečnosť vyše 3200 najrizikovejších podperných stĺpov.

Úmrtnosť vtákov spôsobená interakciou s elektrickými vedeniami bola zdokumentovaná pre viac ako 380 druhov vtákov, vrátane kriticky ohrozených. V rámci územia realizácie projektu LIFE Danube Free Sky sa nachádza 2074 kilometrov ôsmych rôznych typov nadzemných vedení nebezpečných pre vtáctvo. Vplyv tohto rozsahu elektrického vedenia predstavuje vážnu a značnú hrozbu pre zimujúcu a hniezdnu populáciu 12 cieľových druhov.

V rámci 23 Chránených vtáčích území a 9 Významných vtáčích území má projekt za cieľ, prostredníctvom inštalácie odkloňovačov letu vtákov a ekologizácie nebezpečných konštrukcií stĺpov elektrického vedenia, zabrániť usmrteniu alebo zraneniu 2000 jedincov spomedzi 12 cieľových druhov (a oveľa viac spomedzi iných druhov) z dôvodu kolízií s elektrickými drôtmi a/alebo v dôsledku zásahu elektrickým prúdom každý rok.

"Na Slovensku oficiálne partnerstvo zastupujú traja projektoví partneri. Ochrana dravcov na Slovensku (RPS)

– občianske združenie, v úlohe koordinujúceho príjemcu, bude riadiť celý projekt a zabezpečovať realizáciu projektových aktivít, ako je monitoring elektrických vedení, zlepšenie hniezdnych a potravných podmienok cieľových druhov vtáctva atď. Nesmierne nás teší, že sme prešli náročným procesom posudzovania

Európskej únie. Projekt LIFE Danube Free Sky je založený na výsledkoch a skúsenostiach veľmi úspešného projektu LIFE Energia, realizovaného na Slovensku v rokoch 2014 až 2019" informuje Lucia Deutschová z Ochrany dravcov na Slovensku (RPS), manažérka projektu.

"Po prvýkrát je v úlohe oficiálneho partnera projektu LIFE spoločnosť Slovenská elektrizačná prenosová sústava, a.s. (SEPS) - nainštaluje prvky pre zlepšenie viditeľnosti 70 kilometrov prenosových vedení, najviac rizikových z pohľadu nárazov vtáctva. Západoslovenská distribučná, a.s. (ZSD), ako skúsený partner LIFE projektov, zvýši viditeľnosť troch kilometrov distribučných vedení a izoluje 370 najnebezpečnejších konštrukcií stĺpov 22 kV vedenia v prioritných oblastiach sokola rároha a orla kráľovského," informuje Marek Gális z RPS, vedecký koordinátor projektu.

Krátke video predstavujúce projekt si pozriete tu.

Ďalšie informácie:

účinnosti projektových opatrení. Vďaka projektu sa zvýši bezpečnosť elektrických vedení pre vtáctvo v rámci 23 Chránených vtáčích území (CHVÚ) a 9 Významných vtáčích území (VVÚ). CHVÚ sú súčasťou sústavy NATURA 2000 – najväčšej koordinovanej siete chránených oblastí na svete, ktorá zaberá viac ako 18 % rozlohy EÚ a vyše 8 % jej morských oblastí. VVÚ sú vyhlasované organizáciou

BirdLife za účelom ochrany lokalít s medzinárodným významom pre vtáctvo a ďalšie zložky biodiverzity.

Viac informácií o projekte nájdete na stránke: www.danubefreesky.eu

Pre zábery súvisiace s problematikou vtáctvo a elektrické vedenia môžete využiť film Prelet nad bezpečným miestom.