Zábavná pyrotechnika môže byť nebezpečná pre ľudí aj prírodu

Vtaky a ohnostroje

Ohlušujúce výbuchy, svetelné záblesky, dym. Novoročný ohňostroj je nevyhnutnou súčasťou osláv pre mnohých ľudí.  Málokto sa však zamyslí nad tým, aké dôsledky má pyrotechnika na malé deti či zvieratá v našich domácnostiach a v prírode. Zvukový efekt ohňostroja dosahuje hodnotu až 150 decibelov. A potom ticho. Vystrašené zvieratá doslova utečú z oblastí, kde sa predtým zdržiavali. Dobrým príkladom sú kŕmidlá. Tam, kde bol dovtedy život, býva niekedy po silvestrovskej noci pusto.

„Denné druhy vtáctva v noci odpočívajú. Potrebujú šetriť drahocennú energiu a cez deň si zohnať potravu. To, že vtáctvo nevidíme, neznamená, že nie je práve tam, kde sme sa rozhodli odpáliť petardu či svetlicu. Vyrušenie v podobe svetelných a zvukových efektov je stres, operence môžu dokonca prísť o život. V mrazivých dňoch je každá strata energie mimoriadne nebezpečná. Ohrozené sú i nočné druhy, napríklad sovy, keďže s pyrotechnikou sa začína už počas dňa. Príkladom môžu byť myšiarky ušaté, ukryté v počte aj niekoľko desiatok jedincov na jednom strome v parkoch či záhradách, kde sa pyrotechnika často používa,“ hovorí Tomáš Veselovský z Ochrany dravcov na Slovensku.

„Splašené a dezorientované vtáctvo v panike často naráža do prekážok, ktorým sa v tme nedokáže vyhnúť. Takýto prípad sa odohral i v roku 2013 v Prahe, kde počas ohňostroja labute narazili do trolejového vedenia a padali priamo pred očami divákov. Jedna zomrela na mieste, druhá sa zrejme utopila vo Vltave a tretia skončila v rehabilitačnej stanici,“ informuje Veselovský.

Vážne zranenia a úhyny môže spôsobiť každá pyrotechnika, či dokonca lampióny šťastia, nie len mestské ohňostroje. Nebezpečné sú aj pre ľudí. Ako prevenciu pred zamestnaním zdravotníckeho personálu osobami zranenými pyrotechnikou jej predaj zakázali napríklad v Nemecku, vzhľadom na aktuálnu pandemickú situáciu a nutnosť venovať najviac pozornosti pacientom s ochorením covid-19.

„Osláviť príchod nového roka môžeme aj ohľaduplne, stačí dodržať zopár zásad:

  1. Namiesto hlučných delobuchov a ohromujúcich svetelných efektov zvoľte napríklad prskavky, alebo sviečky. Eliminujete tak nielen hluk, ale tiež nepríjemné zostatkové toxické látky v prostredí.
  2. Ak sa pyrotechniky neviete vzdať, vyberte si takú, ktorá má len malý dosah – čo sa týka hlučnosti aj svetelných efektov.
  3. Nepoužívajte pyrotechniku v blízkosti lokalít, kde sa môže ukrývať vtáctvo, alebo iné zvieratá – vyhýbajte sa porastom stromov či kríkov, nezamrznutým vodným plochám, parkom, cintorínom, záhradám a ďalším miestam, ktoré živočíchy s obľubou využívajú na odpočinok.
  4. Pred použitím pyrotechniky odstráňte čo najskôr, aspoň 1 deň predtým, všetky kŕmidlá a iné lákadlá pre vtáctvo. Ak nie je možné odstránenie, zakryte ich.
  5. Ak nájdeme zranené alebo vysilené vtáča, je potrebné okamžite kontaktovať odborníkov a zabezpečiť mu kvalifikovanú pomoc.
  6. Pozorne dodržiavajte návod na použitie pyrotechniky, ktorú sa chystáte použiť. Tieto pokyny často obsahujú aj zásady pre ochranu domácich zvierat a voľne žijúcich živočíchov,“ uzatvára Lucia Deutschová z Ochrany dravcov na Slovensku.

Doplňujúce informácie:

 

Mysiarka usata_Michal_Richter.jpg Spevavce_Gabor_Furi.jpg Sykorka_belasa_Karol Sotnar.jpg

Sykorky_na_krmidle.jpg Vtaky_a_ohnostroje.jpg