Podpora hniezdenia pôtika kapcavého vo Volovských vrchoch

Cieľom projektu je v spolupráci s Východoslovenským múzeom v Košiciach mať nainštalovaných vo Volovských vrchoch 50 ks hniezdnych búdok pre pôtika kapcavého.

Hlavný riešiteľ: Miroslav Dravecký

Miesto realizácie projektu: Volovské vrchy

Trvanie projektu: február – október 2023

Prečo sa projekt realizuje: Chránené vtáčie územie (CHVÚ) Volovské vrchy je rozsiahle územie, ktoré poskytuje hniezdne prostredie pre širokú škálu živočíšnych druhov a takisto sov. V posledných desaťročiach dochádza k výraznému poklesu rozlohy starých porastov s dostatkom vhodných dutín pre hniezdenie sov, ktoré sú v mnohých prípadoch nahradené mladými porastami smrekov prípadne zmiešaných porastov. Cieľom projektu je vyhotoviť hniezdne búdky pre pôtika kapcavého a inštalovať ich práve na hranici lesa a rozsiahlych holín, ktoré vznikli vo vrcholových častiach pohoria Volovské vrchy.

Aktivity a výstupy

1. zabezpečenie materiálu na výrobu hniezdnych búdok a ich výroba v spolupráci s chránenými dielňami

2. inštalácia búdok vo Volovských vrchoch

Výsledky

Počas projektu bolo v spolupráci s chránenou dielňou predpripravených 35 búdok pre pôtika kapcavého, ktoré boli skladané a kompletizované vo Východoslovenskom múzeu v Košiciach žiakmi ZŠ a rodinami s deťmi v priebehu rôznych akcií v priebehu Dňa Zeme, Mesiaca lesov a MDD. Následne sme búdky vyvesili na výskumné plochy v CHVÚ Volovské vrchy. Spolu s búdkami, ktoré sme osadili v predchádzajúcich sezónach, tak bola založená sada 50 búdok.

Vyvesenie búdky pre pôtika kapcavého.

Búdka pre pôtika kapcavého.