Zimujúce myšiarky ušaté (foto: K. Šotnár)

Zapojíte sa? Mapovanie zimovísk myšiarok ušatých 2024

Po roku opäť prichádza obľúbené Mapovanie zimovísk myšiarok ušatých. Pošlite nám informácie o zimjúcich myšiarkách a trom z vás pošleme pekný darček.

Ako sa zapojiť?

Pošlite nám adresu miesta, kde zimujú myšiarky ušatéich počet (čím presnejšie, tým lepšie), na mailovú adresu Táto e-mailová adresa je chránená pred spamovacími robotmi. Na jej zobrazenie potrebujete mať nainštalovaný JavaScript. alebo cez messenger Ochrany dravcov na Slovensku. Uvítame, keď k informáciám o zimovisku pripojíte aj dokumentačnú fotografiu stromov, na ktorých myšiarky zimujú. Nejde o umeleckú, ale o dokumentačnú fotografiu. Zber údajov sa končí 18. februára 2024 o polnoci. Mená troch z vás, ktorým ako poďakovanie za zapojenie do mapovania zimovísk pošleme darček, oznámime na webe a facebooku Ochrany dravcov na Slovensku.

Darčekom sú 30€ poukážky do internetového obchodu Sashe.sk, v ktorom nájdete ručne vyrábané veci od šikovných dizajnérov a remeselníkov.

Podarí sa nám nájsť viac zimovísk ako minulý rok?

 

Ako prebieha zber údajov?

1. Údaje o zimoviskách myšiarok ušatých zbierame od 5. januára 2024 do 18. februára 2024 (do polnoci).

2. Údaje o zimovisku (miesto a počet zimujúcich myšiarok) nám môžete poslať na mail Táto e-mailová adresa je chránená pred spamovacími robotmi. Na jej zobrazenie potrebujete mať nainštalovaný JavaScript., prípadne cez messenger Ochrany dravcov na Slovensku.

3. Pri kontrole zimoviska vás prosíme, aby ste dali pozor, aby nedošlo k nadmernému vyrušovaniu zimujúcich jedincov.

4. Zapojením sa do mapovania súhlasíte, že dobrovoľne a bezodplatne poskytujete zaslané fotografie a informácie o zimoviskách pre potreby spracovania a použitia organizáciou Ochrana dravcov na Slovensku (vytvorenie mapy zimovísk, databázy údajov, propagáciu a pod.).

5. Vážime si, že nám chcete pomôcť s mapovaním zimovísk, preto trom náhodne vybraným mapovateľom, ktorí sa do zberu dát zapojili, pošleme pekný darček. 

6. Výsledky z mapovania zimovísk myšiarok ušatých a mená ľudí, ktorým zašleme darček, zverejníme na webe a facebooku „Ochrana dravcov na Slovensku"

Ilustračná foto: Karol Šotnár

 

VÝSLEDKY

Ďakujeme všetkým dorovoľníkom, ktorí nám pomohli so zberom údajov o zimoviskách myšiarok. Ako sme sľúbili, trom z nich pošleme darček. Šťastie sa tento rok usmialo na:
L. Braniš
L. Sekelský
B. Gábrišová

Celkovo 62 ľudí z verejnosti nám poslalo informácie o 79 unikátnych zimoviskách, na ktorých zimovalo minimálne 1099 myšiarok ušatých. K niektorým lokalitám sme počas sledovaného obdobia obdržali viac hlásení, preto sme do celkového sumáru započítali informácie o najvyššom zaznamenanom počte sov.

Po doplnení informácií od členov SOS/BirdLife Slovensko evidujeme v aktuálnej sezóne 144 zimovísk s celkovým počtom 2240 zimujúcich jedincov. Priemerný počet na zimovisku bol 15,6 jedincov. Ide o najvyššiu hodnotu od sezóny 2020/2021, kedy bol priemer 16,3 jedincov (Veselovský 2021). V roku 2023 bola v rôznych oblastiach západného Slovenska zistená gradácia populácie hraboša poľného (F. Tulis in verb.).

Najvyšší počet, 136 zimujúcich myšiarok, bol zaznamenaný na zimovisku v Trebišove (M. Danilák in litt.). Na západe Slovenska bol zaznamenaný najvyšší počet, 91 jedincov, vo Veľkom Mederi (K. Šotnár in litt.).

Údaje o zimoviskách myšiarok, ktoré boli získané prostredníctvom spolupráce s verejnosťou, sú zapísané v online mape. Stále ostávajú „biele miesta“, hlavne v okresoch Levice a Nové Zámky, z ktorých nemáme informácie o zimoviskách. Preto veríme, že v nasledujúcej sezóne sa podarí zmapovať aj tieto oblasti.

Mapovanie zimovísk v spolupráci s verejnosťou bolo súčasťou projektu 3D od ZSE, ktorý realizujeme vďaka finančnej podpore od Nadácie ZSE.  Ďakujeme! #3DodZSE

Literatúra

VESELOVSKÝ, T. 2022: Myšiarka ušatá (Asio otus) – správy skupín za rok 2020. Dravce a sovy, Ochrana dravcov na Slovensku, Bratislava, 18, s. 41 - 42. ISSN 1336 - 6874 (print).

 

 

 

Mapa zimovísk

 


Často kladené otázky

Navštívte aj naše ďalšie webové stránky

steppelife.eu

vtáčia kriminalita

danubefreesky.eu

sakerlife.mme.hu

lifeenergia.sk

falcoproject.eu

apomarina

imperialeagle.eu