ZAUJÍMAVOSTI SPOD HNIEZDA ORLA KRÁĽOVSKÉHO

Keď sme dňa 21. júna, pomocou ďalekohľadu, kontrolovali hniezdo orlov kráľovských, na chvíľu sa nám ukázalo jedno mláďa. Bolo vidieť, že nie je celé operené a ešte bude niekoľko dní na hniezde. O tri dni, keď prišli ďalší členovia  Ochrany dravcov na Slovensku na kontrolu a krúžkovanie mláďat, hniezdo našli prázdne.

Desať dní od poslednej kontroly lokality, sme opäť prechádzali okolo, preto nám to nedalo a išli sme skontrolovať okolie hniezda. Ako sme prichádzali poza vodný kanál, zbadali sme mladého orla ako konzumuje nejaké zvyšky koristi. Keď nás zaregistroval, okamžite vbehol do vysokej trávy a ľahol si, takže ho vôbec nebolo vidieť. Mladý orol bol už minimálne desať dní priamo pod hniezdnym stromom, kde mu rodičia nosili potravu! Tráva bola dosť uležaná a v okolí boli zvyšky z chrčka (2 kusy), pokoseného srnčaťa (1) a holuba (1).
Mláďa bolo následne okrúžkované Jozefom Chavkom ornitologickým modrým krúžkom SK 762. Mláďa už bolo operené, v dobrej kondícii, nebolo zranené a tým, že mu rodičia nosili potravu, rozhodli sme sa ho nechať na mieste aj s potravou. Následne sme ho skontrolovali o tri dni, bolo asi o 50 metrov ďalej, no ešte stále nelietalo, čiže už 14 dní mu rodičia nosili potravu na zem. Na ďalšiu kontrolu sme sa dostali až 18. júla. Mláďa neistým letom vykrúžilo nad hniezdny strom. Na druhý deň mláďa behalo po strnisku, asi 100 metrov od hniezda. Chceli sme ho fotograficky zdokumentovať, pustilo nás k sebe asi na sto metrov, potom sa s rýchlym behom rozletelo a dosadlo o niečo ďalej, ešte slabo lietalo. Je tu predpoklad, že mladý "kráľovák" bol na zemi minimálne tri týždne, kde mu nosili rodičia potravu.
Podobný prípad sme zaznamenali pred dvomi rokmi u jedného páru orlov skalných v Kremnických vrchoch. Mláďa vypadlo z hniezda a rodičia mu nosili potravu na zvážnicu, asi tri týždne, odkiaľ úspešne vyletelo.

text: K.Šotnár

 

Navštívte aj naše ďalšie webové stránky

steppelife.eu

vtáčia kriminalita

danubefreesky.eu

sakerlife.mme.hu

lifeenergia.sk

falcoproject.eu

apomarina

imperialeagle.eu

Hlavní partneri

SEPS logotypnazov positive color RGB ZSE-hlavni.partneri 02 ZSD logo VSE rgb logo VSD rgb 051-SSE 06 SSEd