Po žatve

Suché a horúce počasie urýchlilo dozrievanie a zber obilia. Spoločne s kombajnami opúšťajú polia i ornitológovia, ktorí v obilí dohľadávali hniezda vzácnych dravcov - kaní popolavých.

"Akokoľvek zvlášte to znie, tento druh dravca si svoje hniezdo skutočne stavia na zemi - v lúkach, rudeálnych porastoch a tiež v obilí. Kým sú však mláďatá schopné letu, do poľa vstúpi kombajn a hniezdo je zničené," vysvetľuje Michal Noga zo spoločnosti Ochrana dravcov na Slovensku. "Tento rok sme dohľadali 7 hniezd, štyri boli v obilí. Bohužiaľ, z nich len v dvoch prípadoch sa podarilo mláďatá zachrániť" dodáva Michal Noga. Zároveň ocenil spoluprácu s pracovníkmi poľnohospodárskeho družstva v Dolnom Ohaji a pracovníkmi Správy CHKO Dunajské luhy.

Kaňa popolavá patrí na Slovensku k najvzácnejším druhom - na našom území hniezdi len 5 - 20 párov. Pre porovnanie - je to len pätina z počtu hniezdiacich orlov skalných. Navyše, tento druh je viac ako ktorýkoľvek iný odkázaný na priamu pomoc človeka.

Ďalšie informácie Vám poskytne:

Mgr. Michal Noga
Ochrana dravcov na Slovensku