Kaňa sivá
Featured

Počasie skomplikovalo vtáčiu migráciu

Vlna ochladenia a intenzívnych dažďov zasiahla v uplynulých dňoch celú strednú Európu, vrátane Slovenska. Spôsobila komplikácie ľuďom, aj vtáctvu - predovšetkým druhom, ktoré ešte tento priestor nestihli opustiť smerom na svoje zimoviská. Pre nepriaznivé podmienky mali vtáky zamedzený prístup k potrave. Prichádzali tak o tukové zásoby určené na dlhú cestu, ktorú majú ešte pred sebou.

Začiatok jesennej migrácie vtáctva je podmienený „vtáčími vnútornými hodinami“, ktoré sú riadené svetelnou dĺžkou dňa. Po tom, ako skončí obdobie hniezdenia, odlieta na zimu viac ako 150 spomedzi asi 217 vtáčích druhov, ktoré na Slovensku pravidelne hniezdia. Vtáky pritom neletia za teplom, ale za potravou. Vyberú sa do oblastí, kde nájdu dostatok toho, čo im chutí. Medzi prvými odlietajú druhy, ktoré to od nás „majú najďalej“. Ide o dážďovníky, trsteniariky, mucháriky bielokrké, či bociany biele. Ich zimoviská sa nachádzajú až v subsaharskej Afrike, niektoré zimujú dokonca až v Juhoafrickej republike. Väčšine sa podarilo priestor strednej Európy opustiť ešte pred zmenou počasia.

Druhy, ktorých zimoviská sú tiež v Afrike a odlietajú neskôr, to mali náročnejšie. Na sociálnych sieťach aj v médiách sa objavili informácie o lastovičkách, belorítkach, dokonca niekoľkých dážďovníkoch, ktoré sa dostali do interiérov, kde chceli prečkať extrémne počasie. Rovnako ťažké časy zažili aj strakoše, mucháriky, či kolibkáriky, ktoré prevažne migrujú v noci. Zlepšenie poveternostných podmienok im umožní pokračovať ďalej v náročnej ceste. Otázne je, nakoľko sa im podarilo vytvoriť si v kritickom období pred migráciou dostatočné energetické zásoby, z dôvodu mimoriadne chladného, daždivého a veterného počasia. Pokračovať však musia, pretože dni sa skracujú a oni sa riadia práve svetelnou dĺžkou dňa.

Vďaka priaznivejšiemu počasiu nás čakajú pekné pozorovania kŕdľov, ktoré sa opäť dajú do pohybu. Môžeme tak sledovať jeden z najzaujímavejších prírodných fenoménov, veľké putovanie vtáctva na zimoviská. Čo sa týka dravcov, okolo polovice septembra vrcholí aj migrácia sokola kobcovitého, orla krikľavého, či včelára lesného. Zaujímavosťou tento rok je pomerne skoré pozorovanie druhu, ktorý sa u nás vyskytuje iba v zimnom období, kane sivej, čo na druhej strane už predznamenáva príchod zimy.

Zaujímavosti:
• Podcast Vtáčia Akadémia – Vtáčia migrácia 1. časť
• Podcast Vtáčia Akadémia – Vtáčia migrácia 2. časť
• Jesenná migrácia nie je ovplyvnená hormónmi a rozmnožovacím obdobím, preto trvá dlhšie.
• Na migráciu sa vtáky pripravujú – mení sa im operenie, tvoria si tukové zásoby. Energiu teraz dopĺňajú tiež bobuľami, najmä bazy či svíbu. Privítajú slnečnicu či strniská po lucerne a obilninách.
• Globálne otepľovanie môže meniť a už aj mení migračné správanie niektorých druhov, resp. častí ich populácii. Migračná cesta bocianov bielych sa skracuje a prilietajú o niekoľko dní skôr na svoje hniezdiská. Rovnako sa mení migračná trasa penice čiernohlavej, kde kedysi migrant v oblasti Stredomoria či blízkeho východu začína migrovať na Britské ostrovy. Tamojšia klíma v kombinácii s masívnym prikrmovaním spôsobuje úspešné prežívanie zimujúcich jedincov.
• Operence si vyberajú čo najpriamejšie a najmenej náročné časti terénu, ktorými prelietajú, čiže korytá riek, priesmyky, údolia, nížiny s dostatkom potravných zdrojov. Najznámejšie migračné trasy na Slovensku sú údolia väčších riek, Východoslovenská nížina, niektoré horské sedlá a priesmyky. Najdlhšiu vzdialenosť prekonáva na svojej ceste skupina tzv. subsaharských migrantov – dážďovníkov, lastovičiek, bocianov, ale aj dravcov, napríklad orol krikľavý, sokol lastovičiar a sokol kobcovitý.
• Jesenná migrácia trvá dlhšie ako jarná – vtáky sa už nemusia ponáhľať na hniezdiská, nie sú poháňané hormónmi. Táto cesta je najviac riziková pre mladé, tohoročné vtáky. Počas migrácie ich zahynie najviac. Na tiahnuce vtáctvo striehne veľa nástrah. Ide o prirodzené faktory (nepriazeň počasia, vyčerpanosť, nedostatok potravy, predátori, choroby), bariéry v podobe drôtov a turbín, ale tiež barbarské usmrcovanie pre obchod či zábavu v krajinách ako Sýria, Libanon, Cyprus, Egypt.

Navštívte aj naše ďalšie webové stránky

steppelife.eu

vtáčia kriminalita

danubefreesky.eu

sakerlife.mme.hu

lifeenergia.sk

falcoproject.eu

apomarina

imperialeagle.eu