nase sk dravce2

nase sk sovy2

r.2022

Tlačové správy r. 2022

Na historických hniezdiskách sokola rároha inštalujeme nové búdky

V rámci medzinárodného projektu LIFE Danube Free Sky, Západoslovenská distribučná, a.s. (ZSD) v spolupráci s organizáciou Ochrana dravcov na Slovensku realizujú inštaláciu 20 nových hniezdnych búdok, tentokrát premiérovo na stožiaroch distribučných vedení 110 kV napätia v oblasti nížin medzi Novými Zámkami a Štúrovom.

Sokol raroh 2

Čítať ďalej...

Po úspešnej hniezdnej sezóne odlieta sťahovavé vtáctvo do teplých krajín

Spomedzi vyše 200 vtáčích druhov, ktoré na Slovensku pravidelne hniezdia, až 150 naše územie opustí, aby prečkali zimu v priaznivejších podmienkach. Neletia za teplom, ale tam, kde nájdu dostatok potravy. Ako prvé odlietajú druhy, ktoré čaká najdlhšia cesta – až do subsaharskej Afriky. Ornitológov prekvapil medzi migrujúcimi jedincami taký vysoký podiel mladých vtákov, aký u nás doposiaľ nebol zaznamenaný. Jesenná migrácia je aj témou aktuálneho dielu nového podcastu Vtáčia akadémia.

Lastovička domová Ochrana dravcov na Slovensku Jozef Chavko

Čítať ďalej...

Búdky na stožiaroch SEPS pomohli rekordne úspešnej hniezdnej sezóne vzácneho sokola

Ochrana dravcov na Slovensku v spolupráci so Slovenskou elektrizačnou prenosovou sústavou pomáhajú chrániť populáciu sokola rároha na Slovensku inštalovaním búdok na stožiaroch vedení vysokého napätia. Dnes v nich hniezdi takmer celá populácia tohto vzácneho sokola.

Sokol raroh Ochrana dravcov na Slovensku Jozef Chavko

Čítať ďalej...

Copyright © 2015. All Rights Reserved.