Tlačové správy r. 2022

Ohňostroje sú nebezpečné pre vtáctvo, spôsobujú stres a zranenia

Novoročné oslavy sa u mnohých ľudí spájajú s predstavou rozžiarenej oblohy. Desiatky minút trvajúce ohňostroje, svetlice a výbuchy petárd možno niekomu prinesú chvíľkový prílev radosti, ale v konečnom dôsledku spôsobujú výrazný stres pre voľne žijúce vtáky a iné zvieratá. Následky používania aj bežne dostupnej zábavnej pyrotechniky sú veľmi vážne.

Sovy sa na zimu vrátili bližšie k ľuďom

Mnohí ľudia ani netušia, že v ich tesnej blízkosti možno žijú desiatky sov. Reč je o myšiarkách ušatých, ktoré sa v zimnom období koncentrujú na stromoch v mestách a obciach. Aj tento rok odborníci z Ochrany dravcov na Slovensku tieto zhromaždiská monitorujú s pomocou verejnosti.

Zaujímavosti z tohtoročného monitoringu dravcov a sov

Každý rok sú voľne žijúce dravé vtáky a sovy predmetom terénneho monitoringu a praktickej činnosti odborníkov z organizácie Ochrana dravcov na Slovensku. Na výnimočnosť dravých vtákov nezriedka poukážu zaujímavosti, s ktorými sa stretávajú. V roku 2022 to bolo napríklad spoločné hniezdenie rozprávkovej sovy a sokola myšiara, návrat 17 ročnej samice orla krikľavého, rekordný počet mláďat orla kráľovského či sokola rároha a viac než 1000 zimujúcich myšiarok ušatých. Tieto príjemné výsledky dosahujú ornitológovia aj vďaka dlhodobému programu 3DodZSE, aktuálne s podporou Nadácie ZSE.

Vtáky nepoznajú hranice

Elektrické vedenia sú neoddeliteľnou súčasťou funkčnej modernej spoločnosti. Vzájomné interakcie vtáctva s elektrizačnou sústavou sú celosvetovo pozorované od samotného počiatku elektrifikácie. Zahŕňajú predovšetkým úhyny a úrazy po zásahu elektrickým prúdom, prípadne po náraze. Na základe aktuálnych poznatkov sa vďaka spolupráci všetkých zainteresovaných strán neustále aktualizujú technické štandardy, inovujú konštrukčné riešenia, ochranné prvky či ďalšie spôsoby prevencie úhynov a úrazov. Cieľom je dosiahnuť rovnováhu medzi uspokojením životného štandardu obyvateľov a záujmom ochrany voľne žijúcich druhov vtáctva.

Na rizikových úsekoch prenosových vedení v okolí Dunaja pribúdajú nové odkloňovače letu vtáctva

Ochrana dravcov na Slovensku v spolupráci so Slovenskou elektrizačnou prenosovou sústavou inštaluje v týchto dňoch na elektrické vedenie špeciálne prvky, ktoré zvyšujú jeho viditeľnosť pre vtáctvo.

Na historických hniezdiskách sokola rároha inštalujeme nové búdky

V rámci medzinárodného projektu LIFE Danube Free Sky, Západoslovenská distribučná, a.s. (ZSD) v spolupráci s organizáciou Ochrana dravcov na Slovensku realizujú inštaláciu 20 nových hniezdnych búdok, tentokrát premiérovo na stožiaroch distribučných vedení 110 kV napätia v oblasti nížin medzi Novými Zámkami a Štúrovom.

Sokol raroh 2