Zaujímavosti z tohtoročného monitoringu dravcov a sov

Každý rok sú voľne žijúce dravé vtáky a sovy predmetom terénneho monitoringu a praktickej činnosti odborníkov z organizácie Ochrana dravcov na Slovensku. Na výnimočnosť dravých vtákov nezriedka poukážu zaujímavosti, s ktorými sa stretávajú. V roku 2022 to bolo napríklad spoločné hniezdenie rozprávkovej sovy a sokola myšiara, návrat 17 ročnej samice orla krikľavého, rekordný počet mláďat orla kráľovského či sokola rároha a viac než 1000 zimujúcich myšiarok ušatých. Tieto príjemné výsledky dosahujú ornitológovia aj vďaka dlhodobému programu 3DodZSE, aktuálne s podporou Nadácie ZSE.

Pre našich členov je monitoring dravcov a sov ako hobby. Tak, ako niekto chodí na turistiku, rybačku, alebo športuje, naši členovia trávia dlhé hodiny a dni v teréne pri spoznávaní tajomstiev zo života „krivých zobákov“. Nie je núdza ani o pikošky,“ uvádza Tomáš Veselovský z Ochrany dravcov na Slovensku.

Takým prípadom bolo aj prekvapenie v búdke najobľúbenejšej sovy, plamienky driemavej. „Pri kontrole búdky v okrese Dunajská Streda sme neverili vlastným očiam. Okrem štyroch malých plamienok boli v búdke vajcia sokola myšiara. Kuriózna situácia má jednoduché vysvetlenie. Najprv búdku obsadili plamienky. Neskôr, zrejme kvôli nedostatku hniezdnych možností v okolí, zniesla do búdky vajcia sokolia samička. Samozrejme, plamienka ju odtiaľ vyhnala a tak znáška zachladla,“ vysvetľuje Kristián Bacsa z Ochrany dravcov na Slovensku.

Niekedy sa s tými istými jedincami ornitológovia stretávajú dlhé roky a poznajú veľa detailov z ich „osobného života“. To bolo aj v prípade 17 ročnej samice orla krikľavého. „Vďaka ornitologickému krúžku kolegovia zistili, že sa vyliahla  v roku 2005, v oblasti Hornej Nitry. Po dlhých rokoch bola opäť spozorovaná v roku 2017, v Turci a mala dve mláďatá. Odvtedy ju stretávajú každý rok, po návrate zo zimoviska v Afrike,  ale jej ďalšie hniezdenia neboli úspešné,“ informuje Veselovský.

Ďalším príjemným prekvapením tejto sezóny bol najvyšší počet mláďat orla kráľovského zaznamenaný za desaťročia systematického monitoringu v regióne západného Slovenska. Na 34 lokalitách spolu úspešne vyletelo 60 mláďat. „Zažili sme tiež záchrannú akciu. Jedno hniezdo s tromi mláďatami, ktoré ešte neboli samostatné, spadlo počas búrky. Našťastie sa nám podarilo mláďatá nájsť a narýchlo sme im vyrobili hniezdo v tesnom okolí toho pôvodného. Netrvalo dlho a našla ich samica s potravou. Všetky tri mláďatá neskôr úspešne vyleteli z hniezda,“ dopĺňa Veselovský.

„Na západnom Slovensku sa darilo aj sokolovi rárohovi. 43 párov odchovalo spolu 144 mláďat, teda o 20 viac ako v minulom roku. Ďalších 5 párov na východnom Slovensku vyviedlo 19 mláďat, takže z nášho územia vyletelo zo všetkých hniezd spolu 163 mláďat. Možno konštatovať, že tento druh je na Slovensku doteraz v najlepšej pozícii úspešnosti prežitia,“ hovorí Jozef Chavko z Ochrany dravcov na Slovensku, ktorý sa monitoringu sokola rároha systematicky venuje už 46 rokov.

„Počas minulej zimy sme do februára 2022 získali údaje až o 1000 zimujúcich myšiarkach ušatých. Pri hľadaní zimovísk tejto sovy nám už tradične pomáhala verejnosť a v tejto spolupráci budeme určite pokračovať aj v nadchádzajúcej zimnej sezóne,“ uzatvára Veselovský.

Doplňujúce informácie:

• Západoslovenská energetika, a.s. dlhodobo podporuje a priamo realizuje aktivity na ochranu dravcov a sov na západnom Slovensku, vďaka čomu sa v prípade niektorých druhov podarilo zásadným spôsobom podporiť ich prežitie vo voľnej prírode. V roku 2022 je podpora realizovaná s finančnou podporou Nadácie ZSE, prostredníctvom dlhodobého programu 3DodZSE – Dávame Domov Dravcom. Názov programu je inšpirovaný jednou z praktických činností, ktorou je výroba, inštalácia a udržiavanie hniezdnych búdok pre dravce a sovy.

• Zaujímavosti zo sveta vtákov je možné si vypočuť v našom podcaste „Vtáčia akadémia“, tu: podcast

Navštívte aj naše ďalšie webové stránky

steppelife.eu

vtáčia kriminalita

danubefreesky.eu

sakerlife.mme.hu

lifeenergia.sk

falcoproject.eu

apomarina

imperialeagle.eu

Hlavní partneri

SEPS logotypnazov positive color RGB ZSE-hlavni.partneri 02 ZSD logo VSE rgb logo VSD rgb 051-SSE 06 SSEd