Ľudia v mestách môžu pozorovať desiatky sov

Ľudia nemusia ísť za prírodou ďaleko, kúsok divočiny sa ukrýva aj meste. Málokto vie, že aj na Slovensku môžeme v zastavaných územiach nájsť miesta, kde cez deň na stromoch odpočívajú desiatky sov. Členovia Ochrany dravcov na Slovensku tieto miesta mapujú. Pomáha im v tom aj verejnosť.Zsolt Riflik Aotus

Myšiarka ušatá na Slovensku patrí medzi bežné druhy sov. Svoj druhový názov dostala podľa „ušiek“. „Na hlave jej výrazne odstávajú pierka, ktoré pripomínajú uši. Dokonca, mnoho ľudí si myslí, že to uši skutočne sú. Svojim sfarbením pripomína kôru stromu, preto myšiarky v korunách stromov často splývajú s prostredím,“ uvádza Tomáš Veselovský z Ochrany dravcov na Slovensku.

Zaujímavosťou je, že myšiarky sú od jesene do jari na spoločných zimoviskách. „Najčastejšie ide o skupiny ihličnatých stromov alebo tují, ktoré rastú v okolí kostolov, škôl, na cintorínoch, v parkoch, či rodinných záhradách. Prítomnosť myšiarok nám prezradí trus a vývržky popadané pod stromami. Vývržky sú zvyšky potravy, ako kosti, srsť a perie, ktoré myšiarky nestrávili a tak ich pravidelne vyvrhujú. Keď sa zadívame do koruny stromov, môže sa nám pošťastiť, že uvidíme naraz desiatky sov. Cez deň myšiarky odpočívajú ukryté v korunách stromov a so západom slnka odlietajú loviť.“ informuje Veselovský.

Najpočetnejšie zimoviská na Slovensku boli nájdené v nížinných oblastiach. Lokality s 50 a viac sovami boli v minulosti napríklad v Trebišove, Kolárove, Nitre a Norovciach. Počet myšiarok na zimovisku závisí aj od dostupnosti potravy v okolitej krajine. Hlavnou potravou myšiarok je hlodavec – hraboš poľný, ktorého poznajú najmä poľnohospodári. „Tým, že myšiarky zimujú aj v centre miest a na sídliskách, často dostávame otázky, či myšiarky môžu ublížiť spoločenským zvieratám. Myšiarky korisť prehĺtajú v celku, takže o zvieratá väčšie ako potkan nemajú záujem. Ľudia sa nemusia obávať, že by ublížili ich domácim miláčikom,“ hovorí Veselovský

Miesto zimovania a počet jedincov sa môže medziročne meniť. Členovia Ochrany dravcov na Slovensku preto každý rok tieto zimoviská kontrolujú. „Do mapovania zimovísk už tradične zapájame ľudí z verejnosti. Ak poznajú miesto, kde myšiarky zimujú, sme radi, keď nám o ňom dajú vedieť prostredníctvom sociálnych sietí alebo mailovej adresy Táto e-mailová adresa je chránená pred spamovacími robotmi. Na jej zobrazenie potrebujete mať nainštalovaný JavaScript.. Ideálne je, keď k názvu lokality doplnia aj orientačný počet zimujúcich myšiarok a urobia dokumentačnú fotku stromov, na ktorých sovy zvyknú oddychovať. Je dôležité, aby lokalitu fotografovali a myšiarky pozorovali z dostatočnej vzdialenosti, aby ich nevyplašili. Tak, ako aj iné druhy, myšiarky potrebujú počas zimy šetriť energiu,“ opisuje Veselovský.

V aktuálnej sezóne sa zatiaľ podarilo zaznamenať viac než 50 zimovísk, na ktorých ornitológovia a ľudia z verejnosti napočítali 800 zimujúcich sov. „Zimoviská mapujeme do polovice februára, neskôr myšiarky pomaly opúšťajú zimoviská a hľadajú si lokality na hniezdenie,“ uzatvára Veselovský.

Doplňujúce informácie:

  • Najväčšie zimovisko na svete sa nachádza v meste Kikinda (Srbsko). Ornitológovia počas jedného dňa zaznamenali na stromoch v centre mesta 734 sov (december 2009)
  • Zimoviská sú aj v lese. Okrem zimovísk v blízkosti ľudských sídel sú známe zimoviská i v lesných porastoch - veľmi ťažko sa preto dohľadávajú a sú stále predmetom skúmania.
  • Výsledky sčítania myšiarok ušatých z minulých rokov sú uverejnené v mape: https://www.dravce.sk/mysiarky

Navštívte aj naše ďalšie webové stránky

steppelife.eu

vtáčia kriminalita

danubefreesky.eu

sakerlife.mme.hu

lifeenergia.sk

falcoproject.eu

apomarina

imperialeagle.eu

Hlavní partneri

SEPS logotypnazov positive color RGB ZSE-hlavni.partneri 02 ZSD logo VSE rgb logo VSD rgb 051-SSE 06 SSEd