Pomôcť vtákom v horúčavách môže každý z nás

Tlačová správa Bratislava, 27.júna 2017 Drozd cierny Furi
Horúce júnové dni prekvapili nielen nás, ale aj hniezdiace vtáctvo. Ornitológovia zaznamenali mnohé dehydrované vtáky a preto prosia ľudí o pomoc. Tak ako sme si zvykli v zime prikrmovať operence počas chladných dní, v lete im prospeje, ak im nainštalujeme „vtáčie kúpalisko“. Nedostatkom vody počas horúcich dní trpia predovšetkým druhy žijúce v meste. Na okenný parapet či záhradku stačí dať nízku misku, napríklad z kvetináča. A potom sa môže začať nádherné prírodné divadlo.

 

 

„Tropické letné dni nastali tento rok počas hniezdenia, ktoré ešte stále prebieha takmer u všetkých druhov. Môžeme skonštatovať, že po vyhniezdení má myšiak lesný, čiastočne aj sokol myšiar. Mnoho druhov má svoje mláďatá na hniezdach – napríklad jastraby, či kaňa močiarna, niektoré ešte len sedia na znáškach, či majú malé mláďatá (sokol lastovičiar, sokol červenonohý, orol krikľavý). Vtáky využívajú vodu na pitie aj na okúpanie – chladia si takto organizmus a starajú sa o svoje perie. V rámci hniezdnej sezóny sú náchylné na jej nedostatok najmä mláďatá. Počas hniezdenia ju niektoré druhy prinášajú svojmu potomstvu napr. v hrvoli (bociany). Čiastočne ju môžu nahradiť kŕmením ovocím - ďatle a škorce kŕmia čerešňami, drozdy ríbezľami. Pre operence je dôležité mať niekoľko vodných zdrojov v blízkej vzdialenosti, v prípade straty jedného zdroja je tak prítomný ďalší. Inak musia zaletovať za vodou na veľké vzdialenosti, čo pre predstavuje nielen energeticky náročný proces, ale aj vystavenie rizika predácie hniezd. Čas potrebný na kŕmenie je míňaný na čas strávený pitím, resp. vodným kúpeľom. Navyše v mestách je voda počas horúčav často iba v krátkom období – po búrkach vo forme mlák,“ vysvetľuje Roman Slobodník z Ochrany dravcov na Slovensku.

 

„V posledných dňoch sme osobne boli svedkami dehydrovaných mláďat. Vtáctvu teraz môže pomôcť každý z nás - vhodným spôsobom je budovanie alebo inštalácia vodných napájadiel či kúpalísk vo forme misky s vlažnou vodou. Môžeme do nej vložiť konárik či kamene pre lepší prístup k vode. Je dobré použiť plytšiu nádobu – napríklad z kvetináča, aby sa v nej vtáky neutopili. Inštalujeme ju do polotieňa, aby sme zabránili prehriatiu vody. Napájadlo nedávame na miesta s hustým porastom, kde sa vtáky necítia bezpečne z dôvodu možnej predácie - najmä vo forme mestských mačiek. Dôležité je vodu pravidelne obmieňať a v prípade, že s dostupnosťou vody pre operence začneme, vytrvať najmä počas horúcich dní až do konca leta. Vtáky si zdroj rýchlo nájdu a v prípade opakovanej návštevy si toto miesto aj zapamätajú. Sýkorky, pinky, kanáriky, drozdy, či stehlíky patria medzi častých návštevníkov najmä v skorých ranných či obedňajších hodinách. Kochanie sa pohľadom na striekajúce kvapky vody od trepotu vtáčích krídel nám zaručene spríjemní letné dni,“ hovorí Slobodník.

 

„Vtáctvo sa podľa niektorých štúdií venuje starostlivosti o svoje operenie až polovicu svojho života. Len vďaka nemu môže prekonávať vzdialené prekážky, hľadať si potravu, či byť atraktívny pre svojho partnera. Operenie je teda životne nutné mať v optimálnom stave a aj preto sa vtáky pomerne často kúpu,“ uzatvára Slobodník.


Pre viac informácií prosím kontaktujte: Roman Slobodník, 0907 026107, Táto e-mailová adresa je chránená pred spamovacími robotmi. Na jej zobrazenie potrebujete mať nainštalovaný JavaScript.

 

Navštívte aj naše ďalšie webové stránky

steppelife.eu

vtáčia kriminalita

danubefreesky.eu

sakerlife.mme.hu

lifeenergia.sk

falcoproject.eu

apomarina

imperialeagle.eu

Hlavní partneri

SEPS logotypnazov positive color RGB ZSE-hlavni.partneri 02 ZSD logo VSE rgb logo VSD rgb 051-SSE 06 SSEd