Silný vietor zastavil migráciu, pomôcť môžeme prikrmovaním

Tlačová správa Bratislava, 30. októbra 2017 Pomornik maly Peter Kušík
I keď sa môže zdať, že silné prúdenie je pre vtáctvo počas migrácie prospešné, obzvlášť keď vietor fúka správnym smerom, opak je pravdou. Migrácia má totiž svoj priebeh, operence sami vedia, kedy si potrebujú oddýchnuť, kde sa posilniť potravou a kedy pokračovať v ceste. Preto (možno zdanlivo paradoxne) sme práve počas extrémne silného prúdenia vzduchu svedkami utlmenia ťahu. Ľudia môžu pomôcť správnym prikrmovaním.

 

 

„Silný vietor môže ornitológom priniesť prekvapenie v podobe pozorovania druhov, ktorých výskyt v našich končinách nie je vôbec bežný. Prúdenie od severných oblastí totiž dokáže so sebou zobrať na nedobrovoľnú cestu napríklad vtáky, ktoré odleteli nad more za potravou. Občas sa nevrátia na pevninu, z ktorej odleteli, ale môžu byť odnesené až k nám. Tak tomu bolo napríklad i v roku 2016, kedy bol u nás pozorovaný pomorník malý,“ vysvetľuje Lucia Deutschová z Ochrany dravcov na Slovensku.

 

„Aktuálne prevládajúce silné prúdenie vzduchu zo severu spôsobilo spomalenie vtáčieho sťahovania. Vtáky čakajú, kým sa podmienky zlepšia, aby mohli v ceste pokračovať. Podľa zistení je v čase jesennej migrácie optimálne práve prúdenie z juhu, ktoré vytvára neutrálne podmienky a umožňuje vtáctvu prispôsobiť cestu svojim potrebám. V súčasnosti ešte stále tiahnu našim územím druhy ako oriešok obyčajný, králik zlatohlavý, sýkorka uhliarka, sýkorka veľká, červienka obyčajná, drozd červenkastý, vrchárka modrá či strnádka trstinová. Ide prevažne o populácie zo severnej a severovýchodnej Európy, Slovensko je migračnou križovatkou pri ich ceste na zimoviská v južnejších oblastiach,“ hovorí Roman Slobodník z Ochrany dravcov na Slovensku.

 

„Na niektorých miestach je už prostredie zahalené snehovou prikrývkou. To je jednoznačná situácia, kedy vtáčence ocenia slnečnicu, zrno, rozpolené jabĺčka a inú vhodnú potravu. V krajine silno ovplyvnenej človekom sú prirodzené zdroje limitované a pomoc vítaná. S rozumným prikrmovaním môžeme začať i skôr, aby sme podporili operence na ceste do zimovísk (v súčasnosti napríklad sýkorky, ktoré letia juhozápadným smerom),“ uzatvára Slobodník.

 

Tipy a triky, ako správne prikrmovať vtáctvo, nájdete tu.

 

Pre ďalšie informácie kontaktujte: Roman Slobodník, Táto e-mailová adresa je chránená pred spamovacími robotmi. Na jej zobrazenie potrebujete mať nainštalovaný JavaScript., 0907 026 107, Lucia Deutschová, 0903 219 524, Táto e-mailová adresa je chránená pred spamovacími robotmi. Na jej zobrazenie potrebujete mať nainštalovaný JavaScript.

 

Navštívte aj naše ďalšie webové stránky

steppelife.eu

vtáčia kriminalita

danubefreesky.eu

sakerlife.mme.hu

lifeenergia.sk

falcoproject.eu

apomarina

imperialeagle.eu

Hlavní partneri

SEPS logotypnazov positive color RGB ZSE-hlavni.partneri 02 ZSD logo VSE rgb logo VSD rgb 051-SSE 06 SSEd