Orla so zlomenými nohami zachránili vďaka vysielačke

Orla so zlomenými nohami zachránili vďaka vysielačke

 

Mladý orol kráľovský menom Leoš mal iba necelých 5 mesiacov, keď začala vysielačka na jeho chrbte signalizovať problém. Podľa súradníc bol koncom októbra 2019 nájdený neďaleko obce Preseľany. Mal zlomené obe nohy, bol vychudnutý a v kritickom zdravotnom stave. Okamžite sa začal boj o jeho život, pri jeho záchrane sa spojilo množstvo odborníkov. Po náročnej operácii a dlhej, neľahkej rehabilitácii, bolo konečne možné orla vypustiť späť na slobodu. Druhú šancu dostal 11. januára neďaleko Bratislavy.

„Leoš sa vyliahol ako jediné mláďa páru, ktorý kolega Leoš Prešinský sleduje v Považskom Inovci už od roku 2006. V roku 2019 došlo k výmene jedného jedinca z páru – nová samica bola ešte mladá, hniezdila po prvýkrát. Pravdepodobne to bolo príčinou, prečo zniesla len jedno vajce, a to s výrazným oneskorením oproti iným lokalitám. 8. augusta sme na hniezde kontrolovali jedno mláďa v dobrej kondícii, ktoré bolo označené krúžkom a zároveň satelitnou vysielačkou,“ informuje Jozef Chavko z Ochrany dravcov na Slovensku.

„Pohyb mláďaťa sme vďaka presným satelitným údajom sledovali od chvíle, kedy opustilo hniezdo. 26. októbra začali byť údaje podozrivé – prichádzali len z jednej lokality, Leoš sa takmer nehýbal. Našli sme ho pri Preseľanoch, vychudnutého a v kritickom stave. Zlomeninu oboch nôh sa nepodarilo objasniť. Po prvotnom vyšetrení v Nitre bol mladý pacient prevezený do Bratislavy, kde sa podrobil operácii. Našťastie zákrok sa podaril a orol mohol byť prevezený na rehabilitáciu najprv do Malaciek, neskôr do Brezovej pod Bradlom, kde sa zotavil do takej miery, že bol pripravený na návrat do prírody,“ informuje Tomáš Veselovský z Ochrany dravcov na Slovensku.

„Orla sme sa rozhodli vypustiť v Chránenom vtáčom území Sysľovské polia pri Bratislave, nakoľko tu dlhodobo evidujeme výskyt orlov a vieme, že tu majú vhodné podmienky. Zároveň tu môžeme Leoša pravidelne kontrolovať v otvorenej krajine. V sobotu 11. januára dostal orol Leoš druhú šancu, letel veľmi pekne, teší nás že sa zo zranení úplne zotavil. Pred vypustením dostal opäť krúžok (ktorý mu bol odobratý kvôli liečbe) a vysielačku, aby sme mohli sledovať jeho pohyb,“ vysvetľuje Chavko.

„Rok 2019 konečne priniesol úspešnejšiu sezónu pre orly kráľovské aj na západnom Slovensku, podarilo sa nájsť i nové páry. Dúfame, že sa po dlhých rokoch stagnácie zlepší situácia populácie na západe krajiny a že spolu s východoslovenskou populáciou bude prosperovať. Ochranu orla kráľovského aktuálne podporuje aj medzinárodný projekt LIFE PannonEagle, s finančnou pomocou Európskej únie a Ministerstva životného prostredia SR,“ hovorí Chavko.

Poďakovanie za záchranu života mladého orla Leoša patrí všetkým, ktorí usilovne zabezpečovali jeho prevoz, ošetrenie, opateru. Ďakujeme konkrétne Petrovi Grmanovi, dobrovoľnému členovi Stráže prírody, za pomoc pri prevoze orla z miesta nálezu na ošetrenie do Nitry. Za spoluprácu pri prevoze orla z Nitry ďakujeme pracovníkom Štátnej ochrany prírody SR, Správy CHKO Ponitrie a Dunajské Luhy. Za profesionálny zákrok a úspešnú operáciu orla ďakujeme MVDr. Andrejovi Bartovi z kliniky MlynVet. Za súčinnosť pri zabezpečení ošetrenia a následnú obetavú starostlivosť ďakujeme Rudovi Jurečkovi a jeho tímu z rehabilitačnej stanice Správy CHKO Záhorie a napokon rovnako za obetavú opateru Jirkovi Hološkovi a celému tímu Záchrannej stanice pre voľne žijúce živočíchy v Brezovej pod Bradlom. Výsledkom spoločného úsilia je šťastný koniec jedného nešťastného prípadu.

Viac informácií:

Jozef Chavko, Táto e-mailová adresa je chránená pred spamovacími robotmi. Na jej zobrazenie potrebujete mať nainštalovaný JavaScript., 0903 768 394
Tomáš Veselovský, Táto e-mailová adresa je chránená pred spamovacími robotmi. Na jej zobrazenie potrebujete mať nainštalovaný JavaScript., 0905 279 862

Doplňujúce informácie:
Krúžkovanie a satelitná telemetria vtáctva sú dôležité metódy ich ochrany a poznávania. Konkrétne výsledky, ktoré prinášajú, napríklad o pohybe jedincov, o ich preferenciách, tiež o negatívnych faktoroch, pomáhajú optimalizovať aktivity pre ochranu celých populácií. Vďaka vysielačkám sa napríklad podarilo identifikovať rizikové elektrické vedenia a zabezpečiť zvýšenie bezpečnosti tak, aby boli bezpečné nie len pre orly, ale i pre ďalšie vtáky, ktoré na ne dosadnú. Údaje zo satelitnej telemetrie napomáhajú pri aktivitách zameraných na boj proti nelegálnej činnosti, ktorej obeťou je aj vtáctvo.
GPS vysielačka je na tele orla upevnená popruhmi, podobne ako turistický batoh. Hmotnosť vysielačky je len 20g, čo spĺňa kritérium, že hmotnosť vysielačky má byť nižšia než 3% z hmotnosti daného jedinca. Aby vysielačka vydržala vysielať čo najdlhšie, jej batéria je dobíjaná malým solárnym panelom. Základným pravidlom pri inštalácii vysielačky na telo jedinca je, aby mu nebránila v nijakom pohybe.

Viac o projekte LIFE15NAT/HU/000902 Ochrana orla kráľovského znížením mortality spôsobenej človekom v Panónskom regióne sa dozviete na webovej stránke www.imperialeagle.eu/sk . Projekt je podporený Európskou úniou v rámci programu LIFE a Ministerstvom životného prostredia SR. Významnou mierou prispieva k zlepšeniu podmienok kritériových druhov vtákov v územiach siete Natura 2000.

Video z vypúšťania nájdete TU.

Navštívte aj naše ďalšie webové stránky

steppelife.eu

vtáčia kriminalita

danubefreesky.eu

sakerlife.mme.hu

lifeenergia.sk

falcoproject.eu

apomarina

imperialeagle.eu

Hlavní partneri

SEPS logotypnazov positive color RGB ZSE-hlavni.partneri 02 ZSD logo VSE rgb logo VSD rgb 051-SSE 06 SSEd