Pozorovanie vtáctva vám spríjemní obmedzený režim a zlepší náladu

Pozorovanie vtáctva vám spríjemní obmedzený režim a zlepší náladu

 

Momentálna situácia si vyžaduje disciplínu a ohľaduplnosť od všetkých obyvateľov tejto krajiny. Súčasťou opatrení je okrem iného minimalizácia pohybu po vonkajšom prostredí, obzvlášť tam, kde hrozí kontakt s inými ľuďmi. Mohlo by sa zdať, že nariadeným pobytom v domácom prostredí sme odrezaní od akéhokoľvek kontaktu s prírodou. Nemusí to tak byť, pretože príroda si našla cestu, ako preniknúť do miest a obcí. Výnimkou nie je vtáctvo, ktoré je v jarnom období najaktívnejšie. Aktuálne nám intenzívne spríjemňuje pre mnohých neľahké obdobie. Ochrana dravcov na Slovensku pripravila zopár tipov a odporúčaní pre záujemcov o pozorovanie vtáctva zo svojich balkónov, terás, či len tak, z okna.

„Aj keď vtáctvo môžeme pozorovať počas celého dňa, vo všeobecnosti platí, že najaktívnejšie sú vtáky zavčas ráno, medzi šiestou a ôsmou. V mestskom prostredí začínajú so spevom niektoré druhy dokonca skôr, ako ich „súkmeňovci“ v lese. Dôvodom je ranná dopravná špička, ktorú musia „prekričať“. Aktuálna situácia praje určovaniu vtáctva podľa hlasu, pretože sa znížil počet áut na našich cestách a tým aj hlučnosť. Ak máte pocit, že vtáky v mestách spievajú o niečo hlasnejšie ako inokedy, súvisí to možno práve s úbytkom hluku z áut. Drozdy, žltochvosty, sýkorky (veľká a belasá), pinky či konôpky a mnohé ďalšie spevavce tak môžu koncertovať naplno,“ hovorí Roman Slobodník z Ochrany dravcov na Slovensku (RPS).

„Ako úplne prvé počujeme už nadránom drozdy plavé a čierne, tiež žltochvosty. Naopak, neskôr so spevom začínajú pinkovité vtáky, napr. pinka, kanárik, stehlík obyčajný či stehlík konopiar a početne aj zelienka obyčajná. Dobrou pomôckou sú vtáčie hodiny, online napríklad tu,“ informuje Slobodník.

„Pre rozoznanie druhov podľa hlasu odporúčame napríklad databázu xeno canto - v súčasnosti obsahuje takmer milión nahrávok druhov z celého sveta. Online kurzy poznávania hlasov našich operencov má veľmi dobre spracované organizácia watching.sk na svojom webe. Viacero štúdií potvrdilo blahodarný vplyv pozorovania vtáctva na ľudskú psychiku. Najvhodnejší je na to takzvaný binokulárny ďalekohľad,“ odporúča Lucia Deutschová z RPS.

„Typickými obyvateľmi miest a obcí sú so svojim typickým „hrkútaním“  hrdlička záhradná či holub hrivnák. Výrazným krikom na seba upozorňujú straky, vrany, kavky, havrany. Spomedzi dravcov je najčastejšie počuť sokola myšiara (s obľubou v mestách hniezdi), v blízkosti lesného prostredia špecifické kvílenie myšiaka lesného. V mestskom aj dedinskom prostredí poteší trasochvost biely, neskôr belorítky a dážďovníky, v živých plotoch penice čiernohlavé a popolavé, vrabce domové aj poľné, v rôznych škárach a dutinách škorce. Roztomilým vzhľadom zaujmú pipíšky chochlaté (s chocholom na hlave). Mesto si v poslednom čase obľúbilo čoraz viac vtákov aj na hniezdenie. Príkladom je plachý lesný druh, sojka obyčajná, ktorá dnes hniezdi vo väčších mestách. Naopak, výhradne v intraviláne nájdeme ďatľa hnedkavého, ktorý sa lesu vyhýba. Z lesa prilietajú miesto navštíviť aj brhlíky či žlny zelené,“ hovorí Slobodník.

„Vtáctvo však v týchto dňoch potrebuje aj našu pomoc. Keďže do prírody chodí viac ľudí ako za bežných okolností, dochádza tiež k intenzívnemu vyrušovaniu, spravidla neúmyselnému. Preto chceme ľudí poprosiť, aby boli ohľaduplní a aby sa pohybovali len po vyznačených trasách. To, že prežívame ťažké  časy, by nemalo znamenať, že budeme spôsobovať komplikácie vtáctvu, obzvlášť v tak citlivom období, akým je hniezdenie. Práve naopak, mali by sme byť ohľaduplní a správať sa zodpovedne aj voči prírode,“ uzatvára Deutschová.

Zaujímavosti:

  • O tom, ako veľmi je vtáctvo užitočné pre ľudí, sa dozviete v stručnej a zaujímavej správe: Vtáky sa živia škodcami, šíria semená stromov a čistia prírodu.
  • Ďalšie zaujímavosti o hniezdení vtáctva v mestách a obciach v krátkom článku: Sídliská ožili vtáčím spevom, hniezdenie je v plnom prúde.
  • Ak žijete v blízkosti kríkov, stromov a iných miest atraktívnych pre vtáky, tešíte sa pravdepodobne výbornému mentálnemu zdraviu. Vedci z univerzity v anglickom meste Exeter zverejnili prieskum, podľa ktorého má pobyt na čerstvom vzduchu, navyše obohatený o pozorovanie vtáctva, blahodarný vplyv na ľudskú psychiku.
  • Ak sme presvedčení o správnosti svojho pozorovania, veľkou pomocou pre odborníkov bude, ak ho zadáme do niektorej z databáz, napríklad birding.sk, Aves Symfony, alebo KIMS. Prispejeme tak k tvorbe publikácií, atlasov rozšírenia vtáctva a strategických plánov na ochranu niektorých druhov.
  • Mnohé vtáčie druhy si na ľudí zvykli natoľko, že úplne opustili svoje niekdajšie (väčšinou skalné) prostredie a vyskytujú sa výlučne v blízkosti človeka. Podľa toho dostali vo vedeckom mene prívlastok „domový“ – napríklad vrabec, žltochvost, lastovička, alebo „záhradný“ – napríklad hrdlička. Predstava sterilného a pre vtáctvo nehostinného životného priestoru už dávno nie je realitou. Najmä vegetácia parkov, záhrad či cintorínov pôsobí ako magnet. Dnes sú intravilány miest domovom pre viac ako 50 druhov vtákov.

Aký ďalekohľad si vybrať? Nasledovný prehľad sme zostavili podľa odporúčaní Ruda Jurečka a Mareka Gálisa:

 

Približná cena (eur)

Kowa model SV 8x32 DCF vo verzzi 2 (II). Tá je lepšia ako prvá verzia a parametre má veľmi dobré. Super kvalita za rozumnú cenu

200 - 250

Barr & Stroud, konkrétne Sierra 8x32. Výhrady napr. menšie zorné pole. Záruka 10 rokov. Dobrá technológia úpravy skla a veľmi pomôže pri prenose svetla, farebnej vernosti a pod.

140

Vortex Raptor  8,5 x 32. Opticky slušný, vypracovanie by mohlo byť aj lepšie, pomer cena / výkon je výborný (vodotesný, ľahký, očnice sa dajú dať bližšie k sebe, t.j. vhodný aj pre deti). Doživotná záruka a cena okolo 100 € to je dobrá voľba.

110

Nikon Aculon, 7x35. Menšie zväčšenie a väčšie objektívy mu dávajú viac svetelnosti a veľké zorné pole. Nie je vodotesný a plnený plynom (Vortex je). Je o niečo lepšie spracovaný ako Vortex. Nemá pokročilú úpravu optiky ako Kowa, ale to nemá ani Vortex.

71

Minox BF 8x42 

180

Delta Optical One 8x32

150

Meopta MeoSport 8x25

140

ďalekohľady Bresser

40-160

Kvalitnejšie ďalekohľady, ktoré odporúčame:

  • Meopta Meostar 8X32 (580 eur)
  • Meopta Meostar 10x42 (580 eur)
  • KOWA BD 10x42 XD Prominar (520 eur)
  • Meopta Meopro  8x32 HD (330-350 eur)
  • Meopta Meopro  10x42 HD (380 eur)
  • Nikon Monarch 8x30 (310 eur)

 

Navštívte aj naše ďalšie webové stránky

steppelife.eu

vtáčia kriminalita

danubefreesky.eu

sakerlife.mme.hu

lifeenergia.sk

falcoproject.eu

apomarina

imperialeagle.eu

Hlavní partneri

SEPS logotypnazov positive color RGB ZSE-hlavni.partneri 02 ZSD logo VSE rgb logo VSD rgb 051-SSE 06 SSEd