Kamery na hniezdach dravcov prinášajú prevratné zistenia

Kamery na hniezdach dravcov prinášajú prevratné zistenia

 

S rozvojom ornitológie a záujmu o pozorovanie vtáctva sa ľuďom podarilo o operencoch zistiť mnoho cenných skutočností. Stále však ostáva veľa otázok, ktorých zodpovedanie môže byť prínosom k ochrane vzácnych druhov, no tiež pre ľudskú spoločnosť. Aj preto sa Ochrana dravcov na Slovensku v spolupráci s Kukaj.sk rozhodli nazrieť do sveta niektorých druhov prostredníctvom kamier. Od mája má verejnosť možnosť postupne sledovať naživo hniezdenie myšiarky ušatej, sokola myšiara či u nás jedného z najvzácnejších druhov, sokola červenonohého. Už prvé dni prenosu priniesli mimoriadne zaujímavý a nečakaný vývoj. Hniezdenie potrvá už len zopár dní, kým mláďatá hniezda opustia.

„Pozorovanie vtáctva počas návštev v teréne má svoje obmedzenia. Kamery sme umiestnili tak, aby neovplyvňovali priebeh hniezdenia a nerušili hniezdiace vtáctvo. Je dôležité, aby sa vtáky správali prirodzene a umožnili nám tak nazrieť do svojich životov. To, čo sme zistili, ďaleko presiahlo naše očakávania,“ hovorí Roman Slobodník z Ochrany dravcov na Slovensku (RPS).

„V Chránenom vtáčom území, ktoré je súčasťou Bratislavského kraja, sme v minulosti rozmiestnili stovky búdok – tie postupne obsadili najmä sokoly myšiare a myšiarky ušaté. Hlavným cieľom však bolo podporiť populáciu sokola červenonohého, ktorý sa v roku 2012 ocitol na Slovensku na hranici vyhynutia – nebol známy ani jeden úspešne hniezdiaci pár. Mimoriadne nás teší, že sa nám v kombinácii s ďalšími aktivitami podarilo tento stav zvrátiť, i keď sezóna je v aktuálnom roku menej produktívna, než tá minulá. Zatiaľ sme na tejto jedinej pravidelnej hniezdnej lokalite druhu na Slovensku zaznamenali 19 párov, celkový predpokladaný počet mláďat bude okolo 40. Minulý rok prial mnohým dravcom z dôvodu vysokého stavu hraboša, ktorým sa živia, sokoly červenonohé hniezdili v počte 25 párov (24 na bratislavskej lokalite, 1 pri Trnave) a vyviedli viac ako 70 mláďat,“ hovorí Slobodník.

„Tento rok môžeme kontrolovať územie a hniezdenie sokola červenonohého vďaka projektu "Divočina na hranici", ktorý podporil Medzinárodný vyšehradský fond. V rámci projektu, s veľkou technickou a finančnou podporou iniciatívy Kukaj.sk, boli inštalované 3 kamery postupne na 4 hniezda, vysielanie je online. Prakticky pri každej búdke sme sa dozvedeli niečo nové, až šokujúce. Prvou kamerou sme mali možnosť nazrieť do sveta sov - myšiarok ušatých. V tomto prípade došlo k uloveniu samice jastrabom, čo nie je úplne bežný jav. Mláďátá napriek tomu odchoval samec, hoci museli prežiť niekoľko chladných a studených nocí. Malé myšiarky si ľudia zamilovali a na sociálnej sieti spolu s nimi prežívali ich príbeh,“ hovorí Lucia Deutschová z Ochrany dravcov na Slovensku.

„V prípade sokola myšiara je život v búdke ozajstnou telenovelou. Vajíčka zniesla pôvodne samica, ktorá nemala krúžok, zahrievala však iná – okrúžkovaná samica. Môžeme tak predpokladať, že sa o potomstvo stará „nevlastná mama“. Pôvodná samička sa však nevzdala a občas ju pri búdke naďalej možno pozorovať. V prípade prvej búdky sokola červenonohého sa podarilo zistiť, že potomstvo tu vychováva samička Lili, ktorá sa na tejto lokalite vyliahla v roku 2018. V ďalšej búdke obsadenej týmto exoticky sfarbeným sokolom je situácia o niečo zamotanejšia. Pôvodný pár bol na seba naviazaný až do času vyliahnutia mláďat. Následne však samček z neznámych dôvodov opustil samičku. Tá však nezaháľala a už o pár dní si našla samčeka, ktorý má na nohe krúžok a pochádza taktiež z miestnej populácie,“ dopĺňa Slobodník.

Ďalšie zaujímavosti a doplňujúce informácie:

  • „Obdivuhodné interakcie však nie sú len v rámci druhu, ale i medzi jednotlivými druhmi. Napríklad 8.7. sme sledovali, ako mláďa sokola myšiara prišlo so záujmom k búdke sokolov červenonohých, v ktorej sú mláďatá. Pravdepodobne sa dožadovalo potravy, avšak toto nemalo pochopenie u samičky sokola červenonohého a tá mladého hladoša vyhnala,“ dodáva Slobodník.
  • V CHVÚ sa v roku 2020 realizujú opatrenia rámci projektu "Divočina na hranici", ktorý podporil Medzinárodný vyšehradský fond, s cieľom zlepšiť potravné možnosti pre sokola červenonohého. Viac na www.dravce.sk/syslovskepolia.
  • Sledovať hniezdenie sokolov bude možné už len niekoľko dní, všetky mláďatá onedlho búdky opustia. Prenos je spustený na stránke kukaj.sk: sokol červenonohý 1, sokol červenonohý 2, sokol myšiar.
  • Videá umiestňujú správcovia aj cez svoje sociálne siete, napríklad v skupine Kukaj.sk - Aktuálne živé prenosy z prírody, alebo na stránke Ochrany dravcov na Slovensku.
  • Zostrih z dramatického hniezdenia myšiarky ušatej, ktoré malo napokon šťastný koniec, nájdete na Facebooku aj Youtube.
  • Zábery sokola červenonohého.

 

Navštívte aj naše ďalšie webové stránky

steppelife.eu

vtáčia kriminalita

danubefreesky.eu

sakerlife.mme.hu

lifeenergia.sk

falcoproject.eu

apomarina

imperialeagle.eu

Hlavní partneri

SEPS logotypnazov positive color RGB ZSE-hlavni.partneri 02 ZSD logo VSE rgb logo VSD rgb 051-SSE 06 SSEd