Zimujúce sovy s uškami počítajú odborníci aj verejnosť

Zimujúce sovy s uškami počítajú odborníci aj verejnosť

 

Len málo ľudí vie, že na ihličnatých stromoch v mestách a obciach sa môžu počas dňa skrývať desiatky sov. Reč je o myšiarkach ušatých, ktoré si od jesene do jari vyberajú na denný odpočinok vhodné stromy v blízkosti ľudských obydlí. Odborníci z Ochrany dravcov na Slovensku aj tento rok zisťujú miesta, kde myšiarky ušaté zimujú a koľko ich je.

 

„Myšiarky ušaté, rovnako ako ďalšie druhy sov, sú aktívne v noci. Vtedy vyhľadávajú svoju najobľúbenejšiu korisť – hraboša poľného. Ten tvorí v priemere až 90% ich potravného jedálnička. Keďže hraboš je známym postrachom poľnohospodárov, myšiarky pomáhajú aj pri ochrane plodín na poliach. Ďalej v ňom nájdeme aj iné druhy hlodavcov do veľkosti potkana a v malej miere aj vtáky o veľkosti vrabca. Často dostávame otázku, či myšiarky nemôžu ublížiť domácim miláčikom, hlavne malým plemenám psíkov. Majiteľov môžeme ubezpečiť, že myšiarky ich nedokážu uloviť a preto to ani neskúšajú,“ uvádza Tomáš Veselovský z Ochrany dravcov na Slovensku.

 

„Miesto, kde myšiarky cez deň oddychujú, nazývame zimovisko. Najčastejšie ide o skupinu ihličnatých stromov alebo tují v okolí kostolov, škôl, v parkoch alebo záhradách. V korunách stromov myšiarky posedávajú na konároch, spia a trávia svoj „nočný obed“. Nestráviteľné zvyšky z hlodavcov, ako sú srsť a kosti, sa v žalúdku myšiarky sformujú do podlhovastého šúľku, ktorý následne vyvrhnú – preto ho voláme vývržok. Hoci sovy v korunách stromov nemusíme uvidieť, práve vývržky pod stromom nám prezradia ich prítomnosť a tiež orientačný počet zimujúcich jedincov. Presnejšia metóda, ale aj časovo náročnejšia je spočítať sovy za súmraku, keď odlietajú na lov,“ vysvetľuje Deutschová.

„Počet myšiarok a miesto zimovania sa môže každoročne meniť. Vplýva na to viacero faktorov, od meteorologických podmienok až po dostupnosť potravy. Preto každý rok údaje aktualizujeme, zapájame tiež verejnosť. Mnoho údajov pochádza od ľudí, v ktorých okolí myšiarky zimujú, ľudia si to všimli a nahlásili nám tento údaj či už mailom na adresu Táto e-mailová adresa je chránená pred spamovacími robotmi. Na jej zobrazenie potrebujete mať nainštalovaný JavaScript. alebo správou cez našu stránku na Facebooku,“ informuje Deutschová.

„Vďaka doteraz zozbieraným údajom vieme, že napríklad v Trebišove aktuálne zimuje cez 50 myšiarok. Ešte vyšší počet, viac než 60 sov, zimuje vo Veľkých Kostoľanoch. Minulý rok sa nám podarilo vďaka spolupráci s verejnosťou zaznamenať 51 zimovísk, na ktorých zimovalo spolu 540 myšiarok. Aktuálne evidujeme na 27 zimoviskách 548 sov, pritom sčítavanie potrvá až do 14. februára. Na webe www.dravce.sk/mysiarky je zverejnená aktuálna mapa zimovísk, radi sa dozvieme o nových,“ dopĺňa Veselovský.

 

 Doplňujúce informácie:

• Sovy je potrebné pozorovať z dostatočnej vzdialenosti, najlepšie ďalekohľadom, aby sme ich nevyrušovali. Ak zistíme, že sú nepokojné, radšej sa ešte vzdialime. Ich vyrušením by sme im mohli ublížiť, keďže strácajú drahocennú energiu, ktorú potrebujú na získanie potravy.

• Najväčšie zimovisko na svete sa nachádza v meste Kikinda (Srbsko). Ornitológovia počas jedného dňa zaznamenali na stromoch v centre mesta 734 sov (december 2009)

• Okrem zimovísk v blízkosti ľudských sídel sú známe zimoviská i v lesných porastoch - veľmi ťažko sa dohľadávajú a sú stále predmetom skúmania.

• Myšiarky svojou prítomnosťou potešia nielen rodiny s deťmi počas prechádzky, ale aj poľnohospodárov. Aktuálna zima je priaznivá pre populáciu hraboša poľného, ktorý spôsobuje škody na poľnohospodárskych plodinách. Okrem iných druhov je i myšiarka jeho prirodzeným predátorom a pomáha udržiavať jeho populáciu v rovnováhe. Myšiarka ušatá má počas roka spotrebu priemerne dva hraboše denne. Jeden hraboš je schopný zlikvidovať až 2 kg obilia, jediná sova tak môže zachrániť až 1,5 tony obilia ročne. Myšiarkam môžeme pomôcť napríklad umiestňovaním miest na dosadnutie - barličiek (T-čok) na veľkoblokové polia. Z takéhoto vyvýšeného miesta sa myšiarkam ľahšie vyhľadáva korisť.

• Výsledky sčítania myšiarok ušatých z minulých rokov sú uverejnené v mape: www.dravce.sk/mysiarky. Ďakujeme všetkým, ktorí prispievajú k lepšiemu poznaniu myšiarok.

 

Navštívte aj naše ďalšie webové stránky

steppelife.eu

vtáčia kriminalita

danubefreesky.eu

sakerlife.mme.hu

lifeenergia.sk

falcoproject.eu

apomarina

imperialeagle.eu

Hlavní partneri

SEPS logotypnazov positive color RGB ZSE-hlavni.partneri 02 ZSD logo VSE rgb logo VSD rgb 051-SSE 06 SSEd