Stromy v mestách a obciach zdobia stovky myšiarok ušatých

Namiesto svetielok sovy – aj takúto ozdobu môžu obdivovať niektorí ľudia na stromoch priamo vo svojich záhradách, prípadne v areáli cintorínov, parkov a iných plôch, kde sa zapáči myšiarkam ušatým. Tie sa každoročne, od jesene do jari, zhromažďujú a spoločne oddychujú na stromoch. Ako prvé vás upútajú ich veľké, oranžové oči. Keď vás zazrie, narovná sa a na hlave vztýči pierka, ktoré vyzerajú ako ušká. Buďte opatrní, lebo ak sa priblížite príliš, sovy odletia.

mysiarka usata Michal Richter dravcesk

„Mnoho ľudí netuší, že v bezprostrednej blízkosti ľudských obydlí môžu zimovať na jednom mieste aj desiatky myšiarok ušatých. Druhový názov dostali podľa odstávajúcich pierok na hlave, ktoré pripomínajú ušká. Na našom území sa vyskytujú celoročne, no iba počas zimy sú zoskupené do kŕdľov. Najčastejšie takto obsadia porasty v okolí škôl, kostolov a cintorínov, poznáme ale aj viacero miest, kde si myšiarky vybrali stromy v záhradách rodinných domov. S trochou nadneseného významu si tak majitelia takejto záhrady môžu ráno pri káve pozerať s myšiarkami z očí do očí,“ uvádza Tomáš Veselovský z Ochrany dravcov na Slovensku.
 
„Zimovisko spoznáte pomerne jednoducho. Najčastejšie prítomnosť sov prezradia biely trus a vývržky (tmavý šúľok tvorený z nestrávených zvyškov koristi) pod stromami. Pri pozornom pohľade do korún stromov môžete zbadať až desiatky oddychujúcich jedincov. Niekedy, zvlášť počas pekných slnečných dní, sa niektoré myšiarky vyhrievajú na listnatých stromoch ako sú vŕby alebo brezy,“ hovorí Veselovský.

mysiarka usata Michal Richter dravcesk1

„Počet myšiarok na zimovisku a miesto zimovania sa môže každoročne meniť. Preto údaje každý rok aktualizujeme, v posledných rokoch aj s pomocou verejnosti. Ani aktuálna sezóna nie je výnimkou. Pozitívnou správou je, že ľudia môžu myšiarky pozorovať priamo vo svojom okolí aj počas lockdownu a pri dodržaní všetkých pravidiel. Ich výskyt vo svojom okolí nám, prosím, oznámte na adresu Táto e-mailová adresa je chránená pred spamovacími robotmi. Na jej zobrazenie potrebujete mať nainštalovaný JavaScript., prípadne správou cez náš profil na sociálnych sieťach. Prichádzajú nám zaujímavé údaje z rôznych kútov Slovenska. Napríklad z Trebišova máme hlásené zimovisko s viac než 60 myšiarkami. Stále však čakáme na informácie z niektorých lokalít, kde zatiaľ chýbajú. Mapu zimovísk a viac informácií aktualizujeme na www.dravce.sk/mysiarky,“ informuje Lucia Deutschová z Ochrany dravcov na Slovensku.
„Myšiarky potrebujú cez deň odpočívať, za šera sa rozletia na lov, preto potrebujú počas dňa nazbierať dosť energie. Práve čas tesne pred zotmením je ideálny, aby sme sovy spočítali. Často sa stáva, že zo stromu, kde sme pozorovali len dve či tri, ich vyletí aj 20. Aby sme sovy či iné vtáctvo a zver nevystavili zbytočnému stresu a stratám potrebných energetických zásob, nepoužívajte pyrotechniku a majte, prosím, psíkov na vôdzke alebo pod dozorom,“ uzatvára Deutschová.

mysiarka usata Michal Richter dravcesk2

Doplňujúce informácie:

  • Vždy je potrebné sovy pozorovať z dostatočnej vzdialenosti, najlepšie ďalekohľadom, aby sme ich nevyrušovali. Ak zistíme, že sú nepokojné, radšej sa ešte vzdialime. Ich vyrušením by sme im mohli ublížiť, keďže strácajú drahocennú energiu, ktorú potrebujú na získanie potravy.
  • Najväčšie zimovisko na svete sa nachádza v meste Kikinda (Srbsko). Ornitológovia počas jedného dňa zaznamenali na stromoch v centre mesta 734 sov (december 2009)
  • Zimoviská sú aj v lese. Okrem zimovísk v blízkosti ľudských sídel sú známe zimoviská i v lesných porastoch - veľmi ťažko sa preto dohľadávajú a sú stále predmetom skúmania.
  • Výsledky sčítania myšiarok ušatých z minulých rokov sú uverejnené v mape: www.dravce.sk/mysiarky
  • Videa zimujúcich myšiarok nájdete: tu, tu a tu

 

 

Navštívte aj naše ďalšie webové stránky

steppelife.eu

vtáčia kriminalita

danubefreesky.eu

sakerlife.mme.hu

lifeenergia.sk

falcoproject.eu

apomarina

imperialeagle.eu

Hlavní partneri

SEPS logotypnazov positive color RGB ZSE-hlavni.partneri 02 ZSD logo VSE rgb logo VSD rgb 051-SSE 06 SSEd