Haja červená z východu trávi zimu na západe

Tlačová správa 25. februára 2016, Bratislava Mmilvus StanislavHarvancik1
V lete v roku 2015 boli dve mláďatá haje červenej zo severovýchodného Slovenska vybavené vysielačkami. Práve vďaka tomu sa podarilo zistiť unikátny údaj – jedna haja zimuje netypicky pri Galante a druhá sa zdržiava v Chorvátsku. Tento druh je kriticky ohrozený, na Slovensku sa vyskytuje iba 10-15 hniezdnych párov. Úmrtnosť dravcov v prvom roku života je vysoká, číha na nich veľké množstvo nebezpečenstiev, preto sa ornitológovia veľmi tešia, že oba jedince sú v poriadku.


„Z dôvodu nízkeho počtu hniezdiacich párov a málo známych informácií zo života haje červenej dostali v lete 2015 GSM prijímač štyri jedince v Čechách a dva u nás na severovýchodnom Slovensku. Vysielačky poskytujú aktuálne informácie o lokalite výskytu. Na naše prekvapenie sme zistili, že sa na jeseň počas migrácie rozpŕchli do celej Európy. České haje trávia zimu v Španielsku, Francúzsku a Taliansku. Jedna z našich hají sa zdržuje v severnom Chorvátsku. Druhá východniarka z Ondavskej vrchoviny si vybrala prekvapivo západné Slovensko a od novembra sa vyskytuje neďaleko Galanty,“ hovorí Boris Maderič z Ochrany dravcov na Slovensku.


„Hniezdnu populáciu haje červenej na Slovensku tvorí len 10 – 15 párov na severovýchode Slovenska a na Záhorí. Patrí medzi kriticky ohrozené druhy, pre jej zotrvanie v krajine preto robíme mnoho rôznych opatrení. Počas hniezdenia aktívne vyhľadávame hniezda, strážime ich a v ich blízkosti vyhlasujeme tzv. ochranné zóny so špeciálnym režimom hospodárenia. Hniezdiace haje sú totiž mimoriadne citlivé na vyrušovanie. Dravce sa na svojich potulkách môžu dostať do stretu s rizikovým elektrickým vedením. V našom projekte LIFE Energia realizujeme v spolupráci s energetickými spoločnosťami veľmi dôležité opatrenia tak, aby boli tieto úseky pre vtáctvo bezpečné,“ upresňuje Maderič.


„Migráciu haje z východného Slovenska na západné považujeme za výnimočnú, nakoľko veľa druhov, ako napr. bociany, či lastovičky, smeruje zo Slovenska na svoje zimoviská, až na výnimky, striktne jediným smerom. Dôvodom je jednak migračná stratégia druhu a taktiež poloha, keďže sa naša krajina nachádza na tzv. migračnom rozhraní. To je aj dôvod rôzneho smerovania hají z Čiech a Slovenska. Stáva sa, že sa viacero vtákov toho istého druhu, hniezdiacich len pár kilometrov od seba, sťahuje na rozličné miesta. Dúfame v šťastný návrat hají na svoje rodisko, čo by malo byť približne v polovici marca,“ uzatvára Roman Slobodník z Ochrany dravcov na Slovensku.

Pre viac informácií prosím kontaktujte: Boris Maderič, Táto e-mailová adresa je chránená pred spamovacími robotmi. Na jej zobrazenie potrebujete mať nainštalovaný JavaScript., 0904 260 301, Roman Slobodník, 0907 026 107, Lucia Deutschová, Táto e-mailová adresa je chránená pred spamovacími robotmi. Na jej zobrazenie potrebujete mať nainštalovaný JavaScript., 0911 219 520


Doplňujúce informácie:
Projekt LIFE Energia podporila Európska únia, prostredníctvom programu LIFE. Významným prínosom projektu je zlepšenie stavu prioritných druhov vtákov v trinástich projektových chránených vtáčích územiach, ktoré sú súčasťou siete Natura 2000. Projekt realizujú organizácie Ochrana dravcov na Slovensku, Východoslovenská distribučná, a.s., Západoslovenská distribučná, a.s., Univerzita veterinárskeho lekárstva a farmácie v Košiciach a Štátna ochrana prírody SR, s podporou Ministerstva životného prostredia SR, od septembra 2014 do decembra 2019.Všetky informácie o projekte nájdete na www.lifeenergia.sk a www.facebook.com/lifeenergia.sk.

Foto: Stanislav Harvančík, Jozef Chavko

Navštívte aj naše ďalšie webové stránky

steppelife.eu

vtáčia kriminalita

danubefreesky.eu

sakerlife.mme.hu

lifeenergia.sk

falcoproject.eu

apomarina

imperialeagle.eu

Hlavní partneri

SEPS logotypnazov positive color RGB ZSE-hlavni.partneri 02 ZSD logo VSE rgb logo VSD rgb 051-SSE 06 SSEd