Napájadlo pre vtáky nám spríjemní letné dni

Tlačová správa V Bratislave, 12.júla 2016 Vcelar lesny JanSvetlik c2
Teplé a prázdninové dni si mnohí z nás užívajú vonku v prírode – na kúpalisku, pri jazere, v záhrade či na iných miestach. A práve počas leta, keď máme viac času, môžeme vtáctvu navôkol veľmi pomôcť. Tak ako sme si zvykli v zime prikrmovať operence počas chladných dní, v lete im prospeje, ak im nainštalujeme „vtáčie kúpalisko“. Nedostatkom vody počas horúcich dní trpia predovšetkým druhy žijúce v meste. Na okenný parapet či záhradku stačí dať nízku misku, napríklad z kvetináča. A potom sa môže začať nádherné prírodné divadlo.


„Vtáctvu sa dá pomôcť mnohými spôsobmi. Medzi najznámejšie metódy patrí vyvesovanie vtáčích búdok v hniezdnom období či prikrmovanie najmä v zimných dňoch. Teraz môžeme našim operencom výrazne pomôcť s prežívaním letných horúčav. Vhodným spôsobom je budovanie alebo inštalácia vodných napájadiel či kúpalísk. Vtáctvo sa podľa niektorých štúdií venuje starostlivosti o svoje operenie až polovicu svojho života. Len vďaka nemu môže prekonávať vzdialené prekážky, hľadať si potravu, či byť atraktívny pre svojho partnera. Operenie je teda životne nutné mať v optimálnom stave a aj preto sa vtáky pomerne často kúpu. Vodnú plochu využívajú i na pitie. Pravidelný prísun k vode môže byť dôležitý pre prežitie najmä pre mestské populácie vtáctva. Na dehydratáciu, či prehriatie organizmu môžu hynúť zväčša mladé jedince - tohtoročné mláďatká,“ vysvetľuje Roman Slobodník z Ochrany dravcov na Slovensku.


„Jednoduchý spôsob pomoci predstavuje inštalácia malého napájadla, či vtáčieho kúpaliska vo forme misky s vlažnou vodou. Môžeme do nej vložiť konárik či kamene pre lepší prístup k vode. Je dobré použiť plytšiu nádobu – napríklad z kvetináča, aby sa v nej vtáky neutopili. Inštalujeme ju do polotieňa, aby sme zabránili prehriatiu vody. Napájadlo nedávame na miesta s hustým porastom, kde sa vtáky necítia bezpečne z dôvodu možnej predácie - najmä vo forme mestských mačiek. Dôležité je vodu pravidelne obmieňať a v prípade, že s dostupnosťou vody pre operence začneme, vytrvať najmä počas horúcich dní až do konca leta. Vtáky si zdroj rýchlo nájdu a v prípade opakovanej návštevy si toto miesto aj zapamätajú. Sýkorky, pinky, kanáriky, drozdy, či stehlíky patria medzi častých návštevníkov najmä v skorých ranných či obedňajších hodinách. Kochanie sa pohľadom na striekajúce kvapky vody od trepotu vtáčích krídel nám zaručene spríjemní letné dni,“ uzatvára Slobodník.

 

Pre viac informácií prosím kontaktujte: Roman Slobodník, 0907 026107, Táto e-mailová adresa je chránená pred spamovacími robotmi. Na jej zobrazenie potrebujete mať nainštalovaný JavaScript., Jozef Chavko, 0903 768 394, Táto e-mailová adresa je chránená pred spamovacími robotmi. Na jej zobrazenie potrebujete mať nainštalovaný JavaScript.

Navštívte aj naše ďalšie webové stránky

steppelife.eu

vtáčia kriminalita

danubefreesky.eu

sakerlife.mme.hu

lifeenergia.sk

falcoproject.eu

apomarina

imperialeagle.eu

Hlavní partneri

SEPS logotypnazov positive color RGB ZSE-hlavni.partneri 02 ZSD logo VSE rgb logo VSD rgb 051-SSE 06 SSEd