Stromy pre krajinu

Tlačová správa Bratislava, 23.decembra 2016 Emberiza citrinella
Príchod vianočných sviatkov sa pre mnohých z nás spája i so zaobstaraním vianočného stromčeka. A ako stromy z krajiny z dôvodu ich dopytu miznú, organizácia Ochrana dravcov na Slovensku v spolupráci s poľnohospodárskym družstvom Sokolce pripravili vianočný darček pre krajinu v podobe výsadby nových stromov. Celkovo päť desiatok stromčekov tak našlo svoje nové miesto v poľnohospodárskej krajine juhozápadného Slovenska.

„Veľmi príjemne nás prekvapila pomocná ruka, ktorú nám podalo poľnohospodárske družstvo v Sokolciach a podporilo výsadbu stromov v tejto oblasti. Nie je tomu tak dávno, kedy tu rástla topoľová alej, ktorá bola hniezdiskom dnes už veľmi vzácneho a na Slovensku kriticky ohrozeného sokola červenonohého. Žiaľ s výrubom stromoradí zmizli aj ich operení obyvatelia a tieto sokoly sa tu objavujú už len veľmi vzácne. Nové topole, moruše, duby, či lipy sú ale prísľubom, že jedného dňa sa sem tento druh vráti,“ hovorí Roman Slobodník z Ochrany dravcov na Slovensku.

„Vetrolamy nie sú len pre sokoly, plnia aj veľmi významnú ekologickú funkciu. Zabraňujú napríklad veternej či pôdnej erózii, pozitívne pôsobia na mikroklímu. Niektoré štúdie hovoria o pozitívnom vplyve na zvýšenie okolitej úrody a to až o 25 percent! Sú dôležité preto, lebo sa v nich zvieratá môžu ukryť a cítia sa pri prechode otvorenou krajinou bezpečnejšie. Poskytujú hniezdne možnosti pre vtáky a priestor mnohým živočíchom, najmä zajacom, srncom, bažantom či jarabiciam. V minulosti bolo mnoho polí popretkávaných pásmi stromov, či kríkov. Bohužiaľ, dnes sa deje pravý opak a tieto remízky, medze, či vetrolamy nám miznú doslova pred očami. O to viac si vážime krok zo strany poľnohospodárov, ktorí sa rozhodli podporiť našu myšlienku prinavrátiť život do tejto oblasti," dodáva Slobodník.

„Ľudia, ktorí v minulosti navrhovali zriadenie vetrolamov, veľmi dobre vedeli, čo chcú docieliť. Videné očami poľnohospodára vetrolamy napomáhajú zmierňovať vplyvy veternej erózie, ktorá na pozemkoch bez vyšších porastov odnáša neskutočné množstvo ornice. V ďalšom rade vytvorením vhodných životných podmienok navracajú do prírody chýbajúcu drobnú zver a prítomnosť dravého vtáctva sa poľnohospodárom oplatí zmiernením škôd napríklad pri premnožení hlodavcov. Toto si ako dobrí hospodári uvedomujeme a máme vážny záujem na spolupráci, ktorá prinesie úžitok nielen obidvom stranám, ale celej spoločnosti" hovorí Ing. Milan Hostomský z PD Sokolce.

„Ochranári sa už teraz tešia na jar, kedy vetrolam prvý raz zakvitne a stane sa domovom prvých obyvateľov. Budú to prvé signálu návratu života do tejto krajiny. Ten pravý život tu prepukne o niekoľko desiatok rokov, kedy budú stromy s bohatými korunami a stanú sa domovom desiatok druhov, najmä hmyzu a vtákov," uzatvára Slobodník.

Pre ďalšie informácie kontaktujte: Roman Slobodník, Táto e-mailová adresa je chránená pred spamovacími robotmi. Na jej zobrazenie potrebujete mať nainštalovaný JavaScript., 0907 026 107

 

 

Navštívte aj naše ďalšie webové stránky

steppelife.eu

vtáčia kriminalita

danubefreesky.eu

sakerlife.mme.hu

lifeenergia.sk

falcoproject.eu

apomarina

imperialeagle.eu

Hlavní partneri

SEPS logotypnazov positive color RGB ZSE-hlavni.partneri 02 ZSD logo VSE rgb logo VSD rgb 051-SSE 06 SSEd