V Rozhanovciach vypustili tri dravce na slobodu

Tlačová správa 17.marca 2016, Rozhanovce Foto Miro Vacula
Vrátenie každého jedného dravca do prírody je skvelé. Vypustenie troch naraz je výnimočnou udalosťou. Dnes boli sova lesná, sova dlhochvostá a myšiak hôrny vrátení na slobodu. Vyliečili sa v zrekonštruovanej rehabilitačnej stanici v Rozhanovciach, ktorá patrí Univerzite veterinárskeho lekárstva a farmácie v Košiciach. Podarilo sa ich zachrániť vďaka odbornému tímu veterinárov, bez včasného odborného zásahu by uhynuli na následky zranení. Stanica v Rozhanovciach má k dispozícii tiež špeciálnu rozlietávaciu voliéru, kde môžu dravce pred vypustením trénovať a posilniť svalstvo.


„Myšiaka hôrneho nám priniesli z oblasti Latorice, utrpel fraktúru krídla po zrážke s autom. Sova dlhochvostá (uralka) bola nájdená so zraneným krídlom a hlavou po náraze do drôtov elektrického vedenia. Sovu obyčajnú nám priniesli na kliniku vychudnutú a oslabenú. Najvážnejší stav bol u myšiaka, ktorý bol hospitalizovaný aj najdlhšie. Všetkých troch pacientov sa nám podarilo vyliečiť v rehabilitačnej stanici, ktorú sme zrekonštruovali v rámci projektu LIFE Energia a dnes sme ich vypustili do prírody. Veríme, že aj vďaka opatreniam na zlepšenie viditeľnosti elektrických vedení pre vtáky, ktoré sa v rámci tohto projektu realizujú, budeme mať pacientov čoraz menej,“ vysvetľuje Ladislav Molnár, prednosta Kliniky vtákov, exotických a voľne žijúcich zvierat.


„Vypustenie dravcov, ktoré utrpeli zranenie krídla, je obzvlášť cenné. Tieto zranenia sa totiž liečia a hoja komplikovane, keďže vtáky sú zvyknuté krídla neustále používať. Všetky tri dravce sú zákonom prísne chránené a ich návrat do prírody má obrovský význam. Viaceré zranenia, spôsobené ľudskou činnosťou (napríklad zástrely, odchyty, nárazy do vedení, zrážky s autami), sú natoľko závažné, že operence musia byť utratené. Často sa z nich stanú trvalé hendikepy bez možnosti opätovného vypustenia. Každá úspešná liečba je preto obdivuhodným dôkazom vysoko kvalifikovaného prístupu odborníkov,“ hovorí Jozef Chavko z Ochrany dravcov na Slovensku.

Pre viac informácií prosím kontaktujte:
UVLF: MVDr. Ladislav Molnár, prednosta Kliniky vtákov, exotických a voľne žijúcich zvierat, Táto e-mailová adresa je chránená pred spamovacími robotmi. Na jej zobrazenie potrebujete mať nainštalovaný JavaScript., 0908 477 082, MVDr. Soroka Jaroslav, vedúci Účelového zariadenia pre chov a choroby zveri, rýb a včiel v Rozhanovciach, 0905 717 254, Táto e-mailová adresa je chránená pred spamovacími robotmi. Na jej zobrazenie potrebujete mať nainštalovaný JavaScript..
Ochrana dravcov na Slovensku: Jozef Chavko, 0903 768 394 – k dispozícii na mieste počas tlačovej konferencie, Lucia Deutschová, manažérka projektu LIFE Energia, 0911 219 520, 0903 219 524 – informácie o projekte, Táto e-mailová adresa je chránená pred spamovacími robotmi. Na jej zobrazenie potrebujete mať nainštalovaný JavaScript. - k dispozícii telefonicky alebo emailom.

Doplňujúce informácie:
Projekt LIFE Energia podporila Európska únia, prostredníctvom programu LIFE. Významným prínosom projektu je zlepšenie stavu prioritných druhov vtákov v trinástich projektových chránených vtáčích územiach, ktoré sú súčasťou siete Natura 2000. Projekt realizujú organizácie Ochrana dravcov na Slovensku, Východoslovenská distribučná, a.s., Západoslovenská distribučná, a.s., Univerzita veterinárskeho lekárstva a farmácie v Košiciach a Štátna ochrana prírody SR, s podporou Ministerstva životného prostredia SR, od septembra 2014 do decembra 2019.Všetky informácie o projekte nájdete na www.lifeenergia.sk a www.facebook.com/lifeenergia.sk.

Ilustračné foto: Miro Vacula

 

Navštívte aj naše ďalšie webové stránky

steppelife.eu

vtáčia kriminalita

danubefreesky.eu

sakerlife.mme.hu

lifeenergia.sk

falcoproject.eu

apomarina

imperialeagle.eu

Hlavní partneri

SEPS logotypnazov positive color RGB ZSE-hlavni.partneri 02 ZSD logo VSE rgb logo VSD rgb 051-SSE 06 SSEd