Začala výstava „Sedím na vedení a je mi dobre“

Tlačová správa V Bratislave, 4.októbra 2016 Vystava web
Štátny tajomník Norbert Kurilla dnes slávnostne otvoril unikátnu výstavu projektu LIFE Energia s názvom „Sedím na vedení a je mi dobre“. Vernisáž sa konala pri príležitosti Svetového dňa zvierat v átriu Ministerstva životného prostredia SR v Bratislave. Expozícia originálnym spôsobom znázorňuje dôsledky používania elektriny na vtáctvo. Počas dvoch rokov ju verejnosti predstavia vo viacerých mestách na Slovensku. Zaujímavosťou je, že ľudia sa môžu posadiť na elektrické vedenie a urobiť si fotku s letiacim dravcom.


„Viete si predstaviť život bez elektriny? Máme ju vďaka elektrickému vedeniu, ktoré ju privádza do našich domácností a jej sieť má na Slovensku dĺžku 35 tisíc kilometrov. Je to asi vzdialenosť cesty z Bratislavy na južný pól a naspäť. Drôty elektrických vedení umiestnil človek do slovenskej krajiny pomerne nedávno a kompletná elektrifikácia obcí bola zabezpečená v druhej polovici 20. storočia. Priestor nad zemou, ktorý dovtedy patril iba vtákom a lietajúcim ľudským výtvorom, bol zrazu pretkaný permanentnými bariérami. Vtáctvo sa nedokázalo tejto výraznej zmene prispôsobiť. Tisíce vtákov ročne hynuli po náraze do drôtov a po dosadnutí na nebezpečné konštrukcie v dôsledku zásahu prúdom. V prípade niektorých druhov dokonca nárazy do vedení spolu s ďalšími faktormi prispeli k ohrozeniu druhu až na hranicu vyhynutia,“ informuje Lucia Deutschová z organizácie Ochrana dravcov na Slovensku (RPS).


„Na Slovensku máme veľké šťastie v podobe mimoriadne dobrej spolupráce a zodpovedného prístupu všetkých energetických spoločností. Od 90-tych rokov 20. storočia sa inštalujú prvky, ktoré vtáctvo ochránia. Od roku 2014 realizujeme projekt LIFE Energia. Je to najväčší projekt, ktorý sa doposiaľ na Slovensku v tejto téme realizoval. Zmapovali sme 7 tisíc kilometrov vedení v 13 projektových Chránených vtáčích územiach. Na tie najviac rizikové umiestnia spoločnosti Západoslovenská distribučná, a.s. a Východoslovenská distribučná, a.s. spolu viac ako 8 tisíc špeciálnych prvkov. Vďaka nim budú drôty pre vtáky viditeľné a bezpečne ich nadletia. Zachránime viac ako 600 vtákov každý rok, ich spoločenská hodnota je 1,5 milióna eur. Zároveň každý z nás môže prispieť k ochrane vtáctva napríklad aj minimalizáciou spotreby elektrickej energie. Menej drôtov v krajine znamená menej prekážok a bezpečnejšie prostredie pre vtáctvo. Aj o tom je výstava Sedím na vedení a je mi dobre. Chceme, aby si ľudia uvedomili rozsah problému, aby sa dozvedeli o zodpovednosti našich energetických spoločností a prispeli k riešeniam,“ vysvetľuje Deutschová.


Výstava v átriu hlavnej budovy MŽP SR na Námestí Ľudovíta Štúra 1 v Bratislave potrvá do 17. októbra a verejnosť ju môže navštíviť počas pracovných dní v čase od 10:00 do 15:00.

Pre viac informácií prosím kontaktujte: Lucia Deutschová, manažérka projektu LIFE Energia, Ochrana dravcov na Slovensku, Táto e-mailová adresa je chránená pred spamovacími robotmi. Na jej zobrazenie potrebujete mať nainštalovaný JavaScript., 0911 219 520, Petra Stano Maťašovská, hovorkyňa Ministerstva životného prostredia SR, Táto e-mailová adresa je chránená pred spamovacími robotmi. Na jej zobrazenie potrebujete mať nainštalovaný JavaScript., 0905 886 769

Doplňujúce informácie:
Projekt LIFE Energia podporila Európska únia prostredníctvom programu LIFE. Významným prínosom projektu je zlepšenie stavu prioritných druhov vtákov v trinástich projektových chránených vtáčích územiach, ktoré sú súčasťou siete Natura 2000. Projekt realizujú od septembra 2014 do decembra 2019 organizácie Ochrana dravcov na Slovensku, Východoslovenská distribučná, a.s., Západoslovenská distribučná, a.s., Univerzita veterinárskeho lekárstva a farmácie v Košiciach a rezortná organizácia MŽP SR Štátna ochrana prírody SR. Všetky informácie o projekte nájdete na www.lifeenergia.sk a www.facebook.com/lifeenergia.sk

Úvodná fotografia: Minister životného prostredia László Sólymos a Dorotka Nvotová

Navštívte aj naše ďalšie webové stránky

steppelife.eu

vtáčia kriminalita

danubefreesky.eu

sakerlife.mme.hu

lifeenergia.sk

falcoproject.eu

apomarina

imperialeagle.eu

Hlavní partneri

SEPS logotypnazov positive color RGB ZSE-hlavni.partneri 02 ZSD logo VSE rgb logo VSD rgb 051-SSE 06 SSEd