Do Vtáčieho maratónu sa tento rok môže zapojiť každý

20210504 vtaci maraton ilustracne foto zdroj watching sk zmenseneSlovenská ornitologická spoločnosť BirdLife Slovensko, Ochrana dravcov na Slovensku a watching.sk sa rozhodli 8.5.2021 zapojiť Slovensko do Svetového dňa migrujúceho vtáctva v rámci, ktorého sa koná súťaž pozorovateľov vtáctva „Svetový veľký deň“ (Global Big day). Slovenskí birdwatcheri a ornitológovia sa ku aktivitám v tento medzinárodný deň pripoja v rámci súťaže nazvanej „Vtáčí maratón“. V rámci neho bude súťažnou úlohou za 24 hodín zaznamenať čo najviac druhov našich operencov. Organizácie očakávajú zapojenie desiatok profesionálnych aj začínajúcich ornitológov.

Minulý rok bol vytvorený svetový rekord, kedy za 1 deň birdwatcheri zo 175 krajín sveta zaznamenali až 2,1 milióna vtákov a to až skoro 6500 rôznych druhov. Do Svetového veľkého dňa sa zapojilo viac ako 50 000 ľudí.

„Touto akciou by sme chceli zapojiť ornitológov ako aj pozorovateľov vtáctva do mapovania vtáctva na Slovensku, pričom údaje budú použité do pripravovaného atlasu vtáctva Slovenska a pre ochranu prírody“, hovorí Jozef Ridzoň zo SOS/BirdLife Slovensko.

„Aby boli údaje o pozorovaní vtáctva využiteľné a hodnotné, je potrebné ich zadať do databázy Aves priamo, alebo cez aplikáciu eBird. Každý, kto sa chce zapojiť do súťaže, uvedie pri údajoch poznámku „big day“, prípadne „vtáčí maratón“,“  hovorí Lucia Deutschová z Ochrany dravcov na Slovensku. „Za jediný deň je možné zaznamenať dokonca až 150 druhov vtáctva.“ dodáva.

„V rámci svetového veľkého dňa súťažia medzi sebou aj jednotlivé krajiny, a preto sme sa rozhodli na Slovensku uskutočniť súťaž, aby sme motivovali čo najväčší počet pozorovateľov vtáctva.“ hovorí Ján Dobšovič z watching.sk. „Vyhlásenie víťazov ako aj žrebovanie o množstvo cien sa uskutoční vo štvrtok 13. mája.“ upresňuje Dobšovič. Medzi cenami budú rôzne tričká, odznaky, vtáčia búdka, ale aj kurz poznávania vtáčích hlasov či poldenný zájazd na Neziderské jazero.

Veríme, že sa do akcie zapojí čo najviac ľudí, aby Slovensko obsadilo čo najvyššie miesto pri zostavení celkového prehľadu zúčastnených krajín. O podmienkach súťaže budeme informovať na našich webových stránkach a sociálnych sieťach,“ uzatvára Dobšovič.

Viac informácií na: https://www.watching.sk/sk/vtaci-maraton/

Navštívte aj naše ďalšie webové stránky

steppelife.eu

vtáčia kriminalita

danubefreesky.eu

sakerlife.mme.hu

lifeenergia.sk

falcoproject.eu

apomarina

imperialeagle.eu

Hlavní partneri

SEPS logotypnazov positive color RGB ZSE-hlavni.partneri 02 ZSD logo VSE rgb logo VSD rgb 051-SSE 06 SSEd