Slovensko má nový rekord vo Vtáčom maratóne

Vtáčí maratón autor JánDobšovič zdroj watching zmenseneCez víkend sa na Slovensku v rámci Svetového dňa migrujúceho vtáctva uskutočnil Vtáčí maratón, ktorý sa vo svete nazýva Svetový veľký deň (Global Big day). Úlohou amatérskych aj profesionálnych ornitológov všade vo svete, bolo za 24 hodín zaznamenať čo najväčší počet druhov vtáctva.

Na Slovensku bolo počas soboty pozorovaných až 202 druhov operencov. V tento deň zapísalo 65 pozorovateľov spoločne 296 záznamov zo 162 lokalít. V Európskej únii sa Slovensko umiestnilo s počtom druhov 202 na 11. mieste (minulý rok skončilo na 17. mieste) a na celosvetovej úrovni na 50. mieste, kam sa posunulo z minuloročného 58. miesta.

Najvyšší individuálne pozorovaný počet druhov na Slovensku bol 160, čo sa podarilo tímu Young Birders Slovakia na Dolnom Zemplíne. Je to zároveň nový slovenský rekord v počte pozorovaných druhov vtákov za jeden deň. Medzi najzaujímavejšie druhy, ktoré boli na Slovensku zaznamenané, patrí krakľa belasá, sokol rároh, trsteniarik tamariškový, či čaplička vlasatá.

„Našim cieľom bolo zaznamenať 165 druhov, čo nám v túto sezónu ušlo len o vlások. Aj napriek tomu, že sme prešli viac ako 30 km peši a 300 km autom, nezaznamenali sme druhy, s ktorými sme rátali, napríklad svrčiak riečny, kulík riečny, dokonca nám chýbal bežne rozšírený rybárik riečny. Veríme, že na budúci rok sa nám podarí dosiahnutý rekord zlepšiť.“ hovorí Matej Zámečník z víťazného tímu Young Birders Slovakia.

„Hoci je Slovensko malou krajinou, príroda je u nás veľmi pestrá. Dokazuje to aj počet pozorovaných druhov za jeden deň. Podujatia, akým je Vtáčí maratón, pomáhajú upriamiť pozornosť verejnosti na ochranu prírody a na problémy, ktorým príroda na Slovensku musí čeliť,“ vysvetľuje Tomáš Veselovský z Ochrany dravcov na Slovensku.

„V dôsledku pandémie sa o pozorovanie vtáctva, birdwatching, začalo zaujímať oveľa viac ľudí ako v minulosti, keďže častejšie navštevovali prírodu. Aj preto sa do Vtáčieho maratónu zapojil vyšší počet pozorovateľov. Veríme, že v tomto trende budeme na Slovensku pokračovať,“ približuje aktuálnu situáciu Ján Dobšovič z watching.sk.

„Tento rok je vynikajúcou správou aj to, že sa nám podarilo prepojiť slovenskú databázu Aves symfónia s celosvetovou aplikáciou eBird, čo nám pomôže najmä pri zostavovaní nového Atlasu vtáctva na Slovensku,“ uzatvára Jozef Ridzoň zo SOS/BirdLife Slovensko.

foto: Ján Dobšovič, watching.sk

Výhercovia v súťaži Vtáčí maratón sú:

Ceny:

1.cena: Radváni Peter - poldenný zájazd do Národného parku Neusiedler See (odchod z Bratislavy); poukaz platný do júna 2022

2.cena: Dindová Zuzana - Atlas hniezdneho rozšírenia vtáctva Európy (European Breeding Bird Atlas 2)

3.cena: Molnár Pavel - kniha Dymový sokol

Navštívte aj naše ďalšie webové stránky

steppelife.eu

vtáčia kriminalita

danubefreesky.eu

sakerlife.mme.hu

lifeenergia.sk

falcoproject.eu

apomarina

imperialeagle.eu

Hlavní partneri

SEPS logotypnazov positive color RGB ZSE-hlavni.partneri 02 ZSD logo VSE rgb logo VSD rgb 051-SSE 06 SSEd