Päť naj z tohtoročného monitoringu dravcov a sov

August je v ornitologickom svete spojený s bilancovaním hniezdnej sezóny. Členovia organizácie Ochrana dravcov na Slovensku preto vybrali päť naj pre dravce a sovy. Patrí sem rekordná hniezdna úspešnosť dvoch ohrozených druhov dravcov, kritický rok pre najvzácnejšieho sokola, najväčšia sova v hniezde najväčšieho dravca a bilancia sezóny najobľúbenejšej sovy. Monitoring a kľúčové opatrenia pre záchranu dravcov a sov sa v roku 2021 realizovali s významnou podporou Západoslovenskej energetiky, a.s., prostredníctvom Nadácie ZSE.Mláďatá výra skalného

V roku 2017 zaznamenali odborníci na západnom Slovensku hniezdenie len 19 párov orla kráľovského. „Tento rok naši členovia v spolupráci s pracovníkmi Štátnej ochrany prírody kontrolovali až 40 hniezdnych lokalít, čo je najvyšší počet za desaťročia systematického monitoringu. Počet párov na západe Slovenska sa tak blíži k populácií na východe krajiny, kde ich je okolo 50. Po dlhých rokoch stagnovania západoslovenskej populácie sa konečne môžeme tešiť z nových párov,“ uvádza Tomáš Veselovský z Ochrany dravcov na Slovensku.

„Ďalším príjemným prekvapením tejto sezóny bol najvyšší zaznamenaný počet mláďat sokola rároha. Z celkového počtu 40 hniezdnych párov bolo 33 úspešných, pričom spolu vyviedli rekordných 121 mláďat,“ informuje Jozef Chavko z Ochrany dravcov na Slovensku.

„Naopak, sklamaním je výsledok hniezdenia najvzácnejšieho sokola kobcovitého (červenonohého). Na Slovensku je aktuálne známe iba jediné hniezdisko, a to v CHVÚ Sysľovské polia pri Bratislave. Vplyvom daždivej a mimoriadne chladnej jari sa lokálne znížil počet hrabošov, aj veľkých druhov hmyzu, ktoré tvoria hlavnú časť potravy sokola kobcovitého. Búdky a hniezda úspešne opustilo len 19 mláďat. Historické maximum evidujeme doposiaľ pre rok 2019, kedy vyletelo 73 mláďat,“ hovorí Chavko.

„Zaujímavosťou je zahniezdenie našej najväčšej sovy, výra skalného, v hniezde nášho najväčšieho dravca, orliaka morského, ktoré sme zaznamenali na Žitnom ostrove. Vyliahli sa tri mláďatá, z ktorých však prežili iba dve. Zvyšky potravy v hniezde nám prezradili, že rodičia ulovili ježa, kačicu a potkana. Začiatkom júna mláďatá sedeli už iba na malých zvyškoch hniezda. Mláďatá ho našťastie stihli úspešne opustiť, kým sa úplne rozpadlo,“ dopĺňa Karol Šotnár z Ochrany dravcov na Slovensku.

„Kým väčšina druhov už úspešne vychovala svoje mláďatá, verejnosťou najobľúbenejšia sova, plamienka driemavá, pokračuje v druhom hniezdení. V jednom prípade sme pri augustovej kontrole búdky v okrese Nové Zámky našli 6 mláďat. V druhom prípade, v okrese Šaľa, samica ešte len zahrieva znášku. Na to, ako hniezdenie dopadne, si budeme musieť počkať až do jesene. V porovnaní s predošlými dvoma priaznivými rokmi však pôjde určite o nižšiu úspešnosť (v 2019 6 párov a 53 mláďat, 2020 5 párov 55 mláďat). Plamienkam dlhodobo pomáhame rozmiestňovaním búdok do poľnohospodárskych objektov,“ hovorí Veselovský.

Doplňujúce informácie:

  • Západoslovenská energetika, a.s. dlhodobo podporuje aktivity na ochranu dravcov a sov na západnom Slovensku, vďaka čomu sa v prípade niektorých druhov podarilo zásadným spôsobom podporiť ich prežitie vo voľnej prírode. V roku 2021 je podpora realizovaná prostredníctvom Nadácie ZSE.
  • Online prenos z búdky pre plamienky si môže verejnosť pozrieť na tomto odkaze, viac zaujímavostí o druhu a minulých hniezdnych sezónach je uvedených v tejto tlačovej správe.
  • Sokoly kobcovité sa v aktuálnej hniezdnej sezóne okrem nedostatku potravy museli vyrovnávať aj s pravidelným rušením nelegálnych návštevníkov v chránenom území, či dokonca so streľbou do havranej kolónie v bezprostrednej blízkosti búdok. V roku 2019 sa odborníci tešili až z 25 párov, ktoré celkovo vychovali 73 mláďat, čo bolo historicky najviac za celé obdobie systematického monitoringu od roku 2004. V roku 2020 z 18 hniezd vyletelo 32 mláďat.
  • Výr skalný hniezdi hlavne na skalných terasách v kameňolomoch, ako napovedá aj jeho pomenovanie, hniezda na stromoch si vyberá zriedkavejšie.

Navštívte aj naše ďalšie webové stránky

steppelife.eu

vtáčia kriminalita

danubefreesky.eu

sakerlife.mme.hu

lifeenergia.sk

falcoproject.eu

apomarina

imperialeagle.eu

Hlavní partneri

SEPS logotypnazov positive color RGB ZSE-hlavni.partneri 02 ZSD logo VSE rgb logo VSD rgb 051-SSE 06 SSEd