Tip na víkend: Krátke kurzy poznávania vtáčích hlasov v lese

Tlačová správa V Bratislave, 9.4.2015

I keď tento rok bol začiatok jari pomalý, jej príchod už hlásia nielen rozkvitnuté stromy, ale aj vtáky v lesoch, kde už začali pekne spievať. Práve toto obdobie je ideálne pre učenie sa spevu vtákov a preto ornitológovia zo spoločnosti watching.sk a z organizácie Ochrana dravcov na Slovensku pripravili pre záujemcov krátke kurzy poznávania vtáčích hlasov v lese. Akcia sa bude konať v sobotu a v nedeľu 11. a 12.apríla od 10:00 – do 16:00 v peknom prostredí bratislavskej Železnej studničky. Kurzy budú začínať vždy každú párnu hodinu od informačného stánku umiestneného v areáli bufetov na Železnej studničke, pri odbočke na Kačín. Akcia sa bude tento rok opakovať aj cez víkend 23.–24. mája.

Ako hovorí Ján Dobšovič z watching.sk: „Práve teraz je veľmi vhodné obdobie, aby sa ľudia naučili rozpoznávať vtáčie hlasy, lebo tu ešte nie je veľa vtákov a teda hlasy jednotlivých druhov sa nemiešajú. Stromy ešte nemajú listy a tak sú na nich vtáky nápadnejšie a návštevníci ich budú mať možnosť pri speve aj vidieť. Ja som sa spev mnohých vtákov naučil najmä pomocou toho, že som vtáčika pri speve aj pozoroval.“

„Počas približne hodinového kurzu sa ľudia môžu zoznámiť až s viac ako desiatimi druhmi vtáčích hlasov. Milovníci prírody môžu počuť napr. pinky, drozdy, penice, červienky, brhlíky, sýkorky, zelienky, či kolibkáriky. Spomedzi dravcov majú výrazné hlasové prejavy napríklad myšiaky hôrne, ktoré je možné často pozorovať pri krúžení nad krajinou. Ľudia tiež môžu poznať hlas sokola myšiara, ktorý často hniezdi v obciach a upozorňuje na seba prenikavým škriekaním,“ dopĺňa Roman Slobodník z organizácie Ochrana dravcov na Slovensku.

Ako dodáva Ján Dobšovič: „Túto akciu organizujem už desať rokov, za tento čas sa mnohé vtáčie spevy naučilo rozoznávať niekoľko stoviek ľudí,. Pri kurze si často pomáhame prepismi vtáčích hlasov do ľudskej reči, napr. spev pinky by sa dal napodobniť takto: Čo to tu robííííš, ty ty ty ty, Ďuro!“

Organizátori watching.sk a Ochrana dravcov na Slovensku srdečne pozývajú malých i veľkých záujemcov na tento kurz. Akcia je vhodná aj pre deti, rodiny so psami, ale aj pre telesne postihnutých záujemcov. Okrem poznávania vtáčích hlasov sa môžu ľudia dozvedieť odpovede na otázky, týkajúce sa napríklad spolužitia s rôznymi druhmi, ktoré hniezdia v ich blízkosti.

Pre viac informácií prosím kontaktujte: Ján Dobšovič, 0903 751 330, Táto e-mailová adresa je chránená pred spamovacími robotmi. Na jej zobrazenie potrebujete mať nainštalovaný JavaScript.

Roman Slobodník, Ochrana dravcov na Slovensku, 0907 026 107, Táto e-mailová adresa je chránená pred spamovacími robotmi. Na jej zobrazenie potrebujete mať nainštalovaný JavaScript.  

logo watching rps

Navštívte aj naše ďalšie webové stránky

steppelife.eu

vtáčia kriminalita

danubefreesky.eu

sakerlife.mme.hu

lifeenergia.sk

falcoproject.eu

apomarina

imperialeagle.eu

Hlavní partneri

SEPS logotypnazov positive color RGB ZSE-hlavni.partneri 02 ZSD logo VSE rgb logo VSD rgb 051-SSE 06 SSEd