Ticho po silvestrovskej noci –  smutným následkom zábavnej pyrotechniky vieme predísť

Ticho po silvestrovskej noci – smutným následkom zábavnej pyrotechniky vieme predísť

Výbuchy tzv. zábavnej pyrotechniky sú veľkým stresom pre zvieratá, či už ide o domácich miláčikov, alebo druhy žijúce vo voľnej prírode. Jediná noc stačí na to, aby všetko stíchlo. Vystrašené zvieratá doslova utečú z oblastí, kde sa predtým zdržiavali. Dobrým príkladom sú kŕmidlá – ľudia si všímajú, že dovtedy obľúbený zdroj doplnkovej potravy ostáva po silvestrovskej noci opustený. Iným dôsledkom sú vážne zranenia či úhyny, spôsobené ohňostrojmi, petardami, dokonca i takzvanými lampiónmi šťastia. V dôsledku stresu tiež vtáctvo prichádza o drahocenné tukové, resp. energetické zásoby, ktoré sú nevyhnutné pre prežitie v chladnom období roka.

 

„V zime vtáky odpočívajú v kŕdľoch častejšie ako inokedy, a tak je riziko používania pyrotechniky v blízkosti krovín, lesov, parkov, záhrad a pod. veľmi vysoké. Vtáky vydesené delobuchmi zo spánku alebo odpočinku sú dezorientované, v tme a opare z pyrotechniky ťažko rozoznávajú prekážky (budovy, zastávky, autá a i.). Veľa nárazov má tragický koniec, no môže sa stať, že po silvestrovskej noci nájdeme živé otrasené vtáča. Ak nemá žiadne vonkajšie zranenia a náraz nebol veľmi silný, správnym postupom ho môžeme zachrániť. Jedinca umiestnime do kartónovej krabice, ktorú vystelieme napríklad servítkami, kuchynskými utierkami, suchými čistými handričkami a pod., zavrieme, aby mal prístup vzduchu. V žiadnom prípade mu nedávame potravu, ak reaguje, stačí len trochu navlhčiť zobáčik. V tichu a tme sa spamätajú spravidla do dvoch hodín, vitálne vtáča vypustíme ideálne tam, kde sme ho našli. Aj počas sviatkov by mala fungovať pohotovostná služba Štátnej ochrany prírody SR, poradia tiež v záchranných staniciach,“ hovorí Lucia Deutschová z Ochrany dravcov na Slovensku.

 

„Osláviť príchod nového roka môžeme aj ohľaduplne, stačí dodržať zopár zásad:
1. Namiesto hlučných delobuchov a ohromujúcich svetelných efektov zvoľte napríklad prskavky. Eliminujete tak nielen hluk, ale tiež nepríjemné zostatkové toxické látky v prostredí.
2. Ak sa pyrotechniky neviete vzdať, vyberte si takú, ktorá má len malý dosah – čo sa týka hlučnosti aj svetelných efektov.
3. Nepoužívajte pyrotechniku v blízkosti lokalít, kde sa môže ukrývať vtáctvo, alebo iné zvieratá – vyhýbajte sa porastom stromov či kríkov, nezamrznutým vodným plochám, parkom, cintorínom, záhradám a ďalším miestam, ktoré živočíchy s obľubou využívajú na odpočinok. Ak vtáctvo či iné zvieratá nevidíte, neznamená to, že tam nie sú.
4. Pred použitím pyrotechniky odstráňte čo najskôr, aspoň jeden deň predtým, všetky kŕmidlá a iné lákadlá pre vtáctvo. Ak nie je možné odstránenie, zakryte ich.
5. Pozorne dodržiavajte pokyny – návod na použitie pyrotechniky, ktorú sa chystáte použiť. Tieto pokyny často obsahujú aj zásady pre ochranu domácich zvierat a voľne žijúcich živočíchov.
6. Vždy odstráňte všetok svoj odpad vzniknutý použitím pyrotechniky,“ uzatvára Deutschová.

 

 

Doplňujúce informácie:
• V bezpečí nie sú ani nočné živočíchy, napríklad sovy, pretože s používaním pyrotechniky sa začína nezriedka už cez deň, keď potrebujú odpočívať.
• Vedci preukázali reakciu zvierat na náhle hlasné zvuky – napríklad masívne presuny veľkých kŕdľov vtáctva a opustenie územia, ktoré bolo pre nich hodnotné a dôležité (výskum z Holandska tu).

 

Navštívte aj naše ďalšie webové stránky

steppelife.eu

vtáčia kriminalita

danubefreesky.eu

sakerlife.mme.hu

lifeenergia.sk

falcoproject.eu

apomarina

imperialeagle.eu

Hlavní partneri

SEPS logotypnazov positive color RGB ZSE-hlavni.partneri 02 ZSD logo VSE rgb logo VSD rgb 051-SSE 06 SSEd